1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Resmi Gazete kararı kafa karıştırdı!

Resmi Gazete kararı kafa karıştırdı!

featured
service

AKP’nin yanlış tarım politikası çiftçiyi bitirdi. Ürününü tarlada bırakan çiftçiler her gün isyan ederek desteklerin arttırılmasını talep ediyor. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan bir genelge çiftçiyi isyan ettirdi ve kafaları karıştırdı.

– Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025- 2027 dönemi bitkisel üretim destekleri açıklandı.

BİRÇOK İLKİ BARINDIRAN BİTKİSEL ÜRETİMDE YENİ DESTEKLEME MODELİMİZ HAYATA GEÇTİ

Kamuoyunun bilgisine sunulur. pic.twitter.com/4BT7EBSao6

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’a göre mazot, gübre ve prim destekleri tamamen kaldırıldı. Yıldırım sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Mazot, gübre ve prim desteği kaldırıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025- 2027 dönemi bitkisel üretim destekleri açıklandı. Karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı. Çiftçi son kez 2024 üretim yılı için gübre, mazot ve prim desteği alacak. Yeni destek sisteminde 2025 yılı için dekar başına 244 liralık katsayı belirlendi. Temel destek , planlı üretim ve ürün geliştirme için belirlenen katsayı ile bu destek miktarı artacak.” ifadelerini kullandı.

– Karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen…

📣“2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler İle Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” Resmi Gazete’de yayımlandı.

— T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı (@TCTarim) August 29, 2024

— Ali Ekber Yıldırım (@tarimyazari) August 29, 2024

Bu… pic.twitter.com/WLsmoaDksN

— İbrahim Yumaklı (@ibrahimyumakli) August 28, 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem ise, 17 kalem üründe prim desteğinin tamamen kaldırıldığını söyleyerek, “2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 ürüne ait prim desteklerinin kaldırılması, Türk tarımını büyük bir çıkmaza sürükleyecektir. Tarımda sürdürülebilirlik sağlamak ve üreticilerimizi desteklemek yerine, bu tür kararlarla çiftçilerimizin elini kolunu bağlayarak daha büyük sorunlarla baş başa bırakıyorsunuz. 2025 yılında belirlenen 244 TL’lik dekar başına temel ödeme katsayısı, artan maliyetler karşısında yetersiz kalacaktır. Üstelik, bu desteklerin hangi kriterlere göre belirleneceği ve gelecekte nasıl bir artış göstereceği konusunda hiçbir açıklama yapılmamıştır. Sabit bir katsayı uygulaması, değişken ekonomik koşullar göz önüne alındığında ciddi bir yanlışlık olacaktır.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sosyal medya hesabından kararla ilgili yaptığı açıklamada bazı destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildiğini belirtti. Yumaklı açıklamasında, “İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Resmi Gazete kararı kafa karıştırdı!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz