Enflasyonun yıl sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yüzde 38 olan tahminlerinin üzerinde yüzde 42,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yıl sonu tahminleri, bir önceki ankete göre anlamlı bir değişim göstermedi. Anket sonuçlarına göre, temmuz ayı için aylık enflasyon tahminleri yüzde 2,48 ile yüzde 4 arasında değişirken, yıl sonu tahmin aralığı yüzde 40 ile yüzde 46 arasında seyrediyor.
TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Temmuz ayında vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların aylık enflasyona 1,5 puanlık ilave katkı yapacağını belirtti. Akçay, bu nedenle enflasyon verisinin beklentilerden yüksek gelebileceği uyarısında bulundu. TCMB’nin geçen hafta yayımladığı piyasa katılımcıları anketinde, Temmuz ayı TÜFE beklentisi yüzde 2,77 seviyesindeydi.
2024 yılının başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle, Ocak ve Şubat aylarında TÜFE sırasıyla yüzde 6,7 ve yüzde 4,53 oranında arttı. Mart ve Nisan aylarında TÜFE’nin artış hızı yavaşlamış olmasına rağmen, bu dönemlerde enflasyon aylık bazda yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşti. Mayıs ayında enflasyon yüzde 3,37 artarak yıllık bazda zirveye ulaştı. Haziran ayında ise aylık fiyat artışları yüzde 2’nin altına düşerek, TÜFE yıllık olarak yüzde 71,60 seviyesinde gerçekleşti.
Ekonomistler, Temmuz ayında alkollü içecekler ve tütün ürünlerinde yapılan yıl ortası vergi güncellemeleri, akaryakıt ve enerji fiyatlarındaki artışların enflasyon üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. Ancak yıllık enflasyondaki hızlı düşüşün ana etkeni, geçen seneki yüksek baz etkisi olarak gösteriliyor.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,35 arttığını açıkladı. Aynı dönemde, açlık sınırı 19,234 TL olarak belirlendi.
Yorumlar kapalı.