1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. SGK Resmen Devreye Girdi: 1 Gün Bile Çalışana 40 Bin TL Ceza!

SGK Resmen Devreye Girdi: 1 Gün Bile Çalışana 40 Bin TL Ceza!

featured
service

Milliyet’te yer alan habere göre, SGK, yabancı işçilerin yoğun olduğu sektörler ile küçük ölçekli işletmelere yönelik uyarıda bulundu. SGK, bir işçinin 1 gün dahi sigortasız çalıştırılması durumunda, en az 40 bin lira para cezası uygulanacağını bildirdi.

SGK, bilgilendirme kampanyasında, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlerin ciddi idari para cezalarıyla karşılaşacağına dikkat çekti. Bir işçinin sadece bir gün sigortasız çalıştırılması durumunda, 2024 yılı için aylık en az 40 bin 5 lira para cezası kesileceğini hatırlattı. Ayrıca, bildirilmeyen çalışmaların primlerinin gecikme cezası ve zammı ile tahsil edileceği uyarısında bulundu. SGK, kayıt dışı işçi çalıştıran firmaların, iş kazası durumunda adli ve idari sorumluluk taşıyacağını da vurguladı. “Bir işçiyi 6 ay sigortasız çalıştırmanın maliyeti, ödenmesi gereken primlerin yaklaşık 5 katıdır. Sigortasız işçinin kaza geçirmesi veya ölmesi durumunda, tüm masraflar işverenden talep edilir. Bu nedenle sigortasız işçi çalıştırmak, sigortalı çalıştırmaktan çok daha pahalı ve risklidir” dedi.

İşçilerin meslek kodlarının, yaptıkları işe uygun bildirilmesi gerektiğine dikkat çeken SGK, aksi halde işçi başına asgari ücretin onda biri kadar ceza uygulanacağını belirtti. Ayrıca, 5 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde maaş ödemelerinin banka aracılığıyla yapılmasının zorunlu olduğunu, elden ödeme yapılamayacağını açıkladı.

SGK, Türkiye’de çalışan yabancı işçilerin yanı sıra, mesleki eğitim gören ve staj yapan yabancıların da çalışmaya başlamadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin alması gerektiğini vurguladı. Çalışma izni olmayan her bir yabancı işçi için 56 bin lira ceza kesileceğini ve izinsiz çalışan yabancılara 45 bin lira ceza verileceğini belirtti.

SGK, kayıt dışı çalışmanın yaygın olduğu sektörler, küçük işletmeler ve yabancı işçilerin yoğun bulunduğu alanlarda bilgilendirme kampanyası başlattı. Kayıt dışı istihdamla mücadele için kapsamlı bir iletişim ağı oluşturulacak ve bu süreçte SGK’nın taşra teşkilatları ile yerel medya da aktif rol alacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SGK Resmen Devreye Girdi: 1 Gün Bile Çalışana 40 Bin TL Ceza!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz