Yeni düzenlemeyle, vergi indirimi ile emekli olmuş ve kontrol muayenesine tabi tutulan engelli bireyler, SGK sağlık kurulları tarafından değerlendirilecek. Engellilik oranı yüzde 40’ın altında tespit edilenlerin emekli maaşları kesilecek. Yüzde 40’ın üzerinde olan ancak yeni engellilik derecelerine göre emekli olamayanların maaşları ise iptal edilecek.
Yeni yasa ile belirlenen prim gün şartları şu şekilde düzenlendi:
15 Ocak 2025’ten önce engelli vergi indirimi alarak emeklilik için başvuru yapmış olanlar, eski kurallara göre emekli olacak. Bu kişilerin emekli maaşları eski mevzuata göre bağlanacak.
SGK uzmanı Özgür Erdursun, yeni düzenlemelerle engelli bireylerin emeklilik sürecindeki değişiklikleri ve ortaya çıkan sorunları ele aldı. Erdursun, Dünya gazetesindeki köşe yazısında; engellilik oranının değil, yalnızca çalışma gücü kaybının dikkate alınacağını belirterek, “Bu durumda vergi indirimi ile emekli olanların kazanılmış hakları ellerinden alınmış oldu” dedi.
Erdursun, 14 Ocak 2025’ten sonra vergi indirim belgesi ile emeklilik hakkı olmayacağını vurguladı. Eski düzenlemeye göre, vergi indirim belgesi alarak emekli olanlar, kontrol muayenesi sırasında yeni yasa gereği değerlendirilerek, emeklilik maaşlarının devam edip etmeyeceği belirlenecek.
Yüzde 40 ila 49 arasında çalışma gücü kaybı olanlar için 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 prim günü,Yüzde 50 ila 59 arasında kayıp oranı olanlar için 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700 prim günü,Yüzde 60 ve üzeri kayıp oranı olanlar için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü yeterli olacak.
Erdursun, 15 Ocak 2025 itibariyle, 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olanların da çalışma gücü kaybına göre emekli olacaklarını ifade etti ve yeni düzenlemenin detaylarına değindi.
Bundan sonraki süreçte, engelli bireylerin emeklilik işlemleri tamamen SGK tarafından yürütülecek. Sigortalıların sevk işlemleri de SGK sağlık birimleri tarafından yapılacak. Bu yeni düzenlemeyle, engellilik oranı değil, çalışma gücü kaybı esas alınarak emeklilik hakkı belirlenecek.