Hürriyet’in haberine göre, sıfır taşıt almak isteyen ancak bayide bulamayan yurttaşların meselelerini gidermek için, taşıtların stok gidişatı takip edilecek. Bu kapsamda yeni bir elektronik sistem kurulacak. Elektronik sistemde sağlık alanında uygulanan ürün takip sistemi gibi bir uygulama yapılacak. Yeni tertip etmeyle beraber sahadaki teftiş personelleri dışında elektronik sistemlerden de sorgulama yapılacak.
ANKARAGÜNDEM – Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki stokçuluk ve fahiş maliyet uygulamalarıyla çaba etmek için yeni bir süreç başlatıyor. Yeni tertip etmeyle beraber sahadaki teftiş personelleri dışında elektronik sistemlerden de sorgulama yapılacak.
Bir araba ithal edildiğinde ya da fabrikada banttan indikten hemen sonra alıcıya erişene kadar uygulama üzerinden takip edilecek. Taşıtın ne kadar zamanda bayiye eriştiği, ne kadar zamanda alıcıya eriştiği, hepsi elektronik sistemde yer alacak. Bakanlığın bu uygulamasıyla bayilerin stokçuluk yapmasının önüne geçilmesi kastediliyor. Öte yandan, ikinci el piyasasında maliyetleri daha da makul seviyeye getirmek için piyasa oyuncularına da mesullük yüklenecek. Taşıt satışı yapan duyuru sitelerine de yeni teftiş gelecek.
1. elde tertip etmeler nasıl çalışacak?
Yeni teftişle araba duyurularında ‘Ahmet Bey’den’, ‘Mehmet Bey’den’ satılık ifadeleri artık yer almayacak. Duyuruda yer alan ad reel şahıs olacak. Taşıtını satan bireyin reel adı, soyadı ve telefon bilgileri doğru olacak. Bireyin reel ya da tüzel şahıs olduğunun doğrulamasını duyuru siteleri yapacak. Bültenlerde yanlış bilgilendirme yapanlara ve duyuru sitesine cezai müeyyide uygulanacak ya da bültene ulaşım maniyi gelecek. Ayrıca, vekaletle bir yakınının üzerine kayıt yaptırarak al-sat yapan şahıslara da sıkı takip geliyor. 3 taşıttan fazla satış yapma hududunu aşanlara da ceza kesilecek. Duyuru sitelerine yapılacak bu uygulama yalnızca taşıt için değil, ev için de geçerli olacak. Satıcılar takip edilerek evde maliyeti şişirenlere de cezai yaptırım uygulanacak.
* Yurtdışından ithal olarak Türkiye’ye giren sıfır vasıtalara girdiği an, Türkiye’de üretilen taşıtlar ise banttan indikten sonra elektronik takip sistemine dahil olacak.
* Bu sayede taşıtın bayiye erişmesi, alıcıya teslim edilmesi gibi süreçler dijital olarak takip edilebilecek. Başka Bir Deyişle taşıtların stoklanıp stoklamadığı izlenebilecek.