1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Sıkı para politikası, sektörel kredi büyümelerini azalttı ama… Ticari kartlara takipte yüzde 70’e varan artış

Sıkı para politikası, sektörel kredi büyümelerini azalttı ama… Ticari kartlara takipte yüzde 70’e varan artış

featured
service

Yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğe göre seçilmiş sektörler arasında en yüksek reel kredi artışı yüzde 37,47 ile finansal kuruluşlarda gerçekleşti. Bunun yanı sıra, sektörlerin takipteki kredi kartı alacakları aynı dönemde reel olarak yüzde 30,25 büyüdü. Ancak yılsonuna göre ilk yarıda reel kredi artışı sınırlı kaldı; takipteki kredi kartı alacakları ise reel olarak yüzde 51,02 artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise bu oran yüzde 66,85 oldu.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre; BDDK’nın Fintürk verileri, üç ayda bir yayımlanırken, seçilmiş sektörlerin illere göre kredileri ve takipteki alacak miktarları da bu veriler arasında yer alıyor. Seçilmiş sektörler arasında gıda, meşrubat ve tütün, inşaat, metal ve işlenmiş maden, finansal kuruluşlar, tekstil ve tekstil ürünleri, toptan ticaret ve komisyonculuk, turizm, ziraat ve balıkçılık, enerji ve denizcilik bulunuyor.

Haziran 2024 itibarıyla en yüksek kredi stoku 941,93 milyar lira ile toptan ticaret ve komisyonculukta. Bu sektörü 852,16 milyar lira ile inşaat ve 779,36 milyar lira ile enerji sektörü takip ediyor.

Nominal olarak, haziran ayı sonunda yani ikinci çeyrek sonunda ilk çeyreğe göre gıda sektöründe kredi artışı yüzde 5,89 olurken, iki çeyrek arasındaki yüzde 8,4’lük enflasyondan arındırıldığında gıdada krediler reel olarak yüzde 2,32 daraldı. Gıdada 2023 sonuna göre nominal kredi artışı yüzde 17,68 iken, yüzde 24,73 ilk yarı enflasyonundan arındırıldığında bu oran yüzde 18,41 daralma olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise nominal yüzde 32,89 artan gıdada krediler, yüzde 71,6 yıllık enflasyondan arındırıldığında reel olarak yüzde 22,51 azaldı.

Metal ve işlenmiş maden sektöründe krediler, ilk çeyrekte reel yüzde 0,08 daralmaya işaret etti. İlk yarıda metal sektörü reel kredi artışını yüzde 1,47 olarak gerçekleştirirken, geçen yıla göre ise reel olarak yüzde 14,79 azalma yaşandı. İnşaat sektöründe ise iki çeyrek arasında krediler reel olarak yüzde 3,95, ilk yarıda yüzde 10,13, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,6 daraldı.

Finansal kurumlar ise farklı bir tablo çiziyor. Sektörün iki çeyrek arası kredi artışı yüzde 49, bu da reel olarak yüzde 37,45’lik bir artış anlamına geliyor. İlk yarıda sektörde reel kredi artışı yüzde 19,15 olurken, geçen yıla göre yüzde 11,85 reel küçülme görüldü. Tekstil ve tekstil ürünlerinde de iki çeyrek arası reel kredi artışı yüzde 0,18, ilk yarıda yüzde 3,69, yıllıkta ise yüzde 22,13 daraldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sıkı para politikası, sektörel kredi büyümelerini azalttı ama… Ticari kartlara takipte yüzde 70’e varan artış
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz