Şok şok şok! Yanlış alarm: 7 Temmuz ertelemesi sadece bu modeller için geçerli

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan acil açıklama bekleniyor. Dün gece Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme, otomotiv sektöründe büyük bir kriz yarattı. Genel Güvenlik Yönetmeliği’nin (GSR) uygulama tarihinin tüm araçlar için 7 Temmuz 2024’ten 31 Ağustos 2024’e ertelendiği sanıldı. Ancak, gerçeğin öyle olmadığı ortaya çıktı.

Sanayi Bakanlığı, 7 Temmuz’da devreye girecek AB regülasyonunu değiştiremediği için kendi ulusal tip onayı mevzuatını değiştirdi. Buna göre, Türkiye’de satılan veya üretilen AB tip onaylı araçlar değil, Türkiye’de üretilip, satılan ‘ulusal tip onayı’na sahip araçların üretim ve satışı 2 ay ertelendi. Yerli üreticilerin ellerinde kalan ciddi orandaki yedek parça stokları nedeniyle bu kararın alındığı tahmin ediliyor.

Dün gece yayınlanan erteleme kararı, Türkiye’de üretilen ve Sanayi Bakanlığı tarafından verilen ‘Ulusal Tip Onayı’na sahip modelleri kapsıyor. 31 Ağustos’a kadar sadece bu modellerin üretimi ve satışı yapılabilecek. İthal tüm araçlar için ise 7 Temmuz GSR tarihi geçerli olacak.

• Fiat Egea• Togg T10X• Renault Clio• Renault Megane• Hyundai i10• Hyundai i20• Hyundai Bayon

Bu modeller, hem ulusal hem de AT tip onayına sahip oldukları için ertelemeden yararlanabiliyorlar. Ancak, Türkiye’de üretilen Toyota modelleri (Corolla ve C-HR), sadece AT tip onayına sahip oldukları için ertelemeden yararlanamıyor.

• Ulusal Tip Onay Belgesi: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen, ulusal mevzuatta hüküm altına alınan ve geçerliliği ülke sınırlarıyla sınırlı olan Tip Onay Belgesidir.
• AT Tip Onay Belgesi: AB Onay Kuruluşları tarafından düzenlenmiş olup, AB ülkeleri ve Türkiye’de geçerliliği bulunmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şok şok şok! Yanlış alarm: 7 Temmuz ertelemesi sadece bu modeller için geçerli

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz