1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Stagflasyon nedir, olursa neler olur? – Ankaragündem

Stagflasyon nedir, olursa neler olur? – Ankaragündem

featured
service

İktidarın politikaları nedeniyle yaşanan ekonomik kriz her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Vatandaşlar, enflasyonun ardından bu sefer de stagflasyon tehlikesiyle karşı karşıya. Peki stagflasyon nedir, ne anlama gelir? Stagflasyon neden olur, sebepleri nelerdir? İşte ayrıntılar…

Stagflasyon, bir ekonomide aynı anda yüksek enflasyon ve ekonomik durgunluk yaşanması durumudur. Terim, “stagnation” (durgunluk) ve “inflation” (enflasyon) kelimelerinin birleşiminden oluşur.

Stagflasyonun temel özellikleri şunlardır:

-Yüksek Enflasyon: Mal ve hizmetlerin genel fiyat seviyesindeki sürekli ve hızlı artış, insanların alım gücünü düşürür.

-Düşük Ekonomik Büyüme: Üretimdeki düşüş veya büyümedeki yavaşlama ekonomik durgunluğa yol açar. Bu durum, ekonomik faaliyetin azalması anlamına gelir.

-Yüksek İşsizlik: Ekonomik durgunluk nedeniyle işsizlik oranları yükselir. İş gücü piyasasındaki bu daralma, insanların iş bulmasını zorlaştırır.

Stagflasyon, ekonomiyi yönetmek için genellikle kullanılan para ve maliye politikalarının etkisiz kalmasına neden olur. Örneğin, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını artırmak ekonomik büyümeyi daha da azaltabilirken, ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını düşürmek enflasyonu daha da yükseltebilir. Bu nedenle stagflasyon, politika yapıcılar için çözülmesi zor bir paradoks oluşturur.

Stagflasyon genellikle arz yönlü şoklar, örneğin enerji fiyatlarındaki ani artışlar veya doğal afetler gibi üretim maliyetlerini artıran ve üretimi kısıtlayan faktörlerden kaynaklanabilir. Ayrıca, yanlış ekonomik politikalar da stagflasyona katkıda bulunabilir. Bu durum, ekonomi politikalarının dikkatli ve dengeli bir şekilde yönetilmesini gerektirir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Stagflasyon nedir, olursa neler olur? – Ankaragündem
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz