1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TAB Başkanı Şahin: Kilo maliyeti 200 TL. Ucuz bal olmaz

TAB Başkanı Şahin: Kilo maliyeti 200 TL. Ucuz bal olmaz

featured
service

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, bir kilogram balın ürneticiye 200 TL maliyeti bulunduğunu belirterek “Ucuz bal olmaz.” dedi.

20 Mayıs Dünya Arıcılık Günü nedeniyle Ankara’da basın toplantısı yapan Şahin market raflarındaki bal fiyatları arasındaki farkla ilgili olarak “Bu bizim en büyük kanayan yaramızdır. Her yıl temmuz ayında Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak bal maliyetlerini çalışıyoruz. Bu gün itibari ile 1 kg balın üreticiye maliyeti 200 TL’den aşağı değil. Bir kavanozun maliyeti 35-40 TL ise nasıl olurda marketlerde bir kavanoz bal 80-100 TL’ye satılır?” dedi.

Arıcılar olarak en temel giderin mazot olduğunu anlatan Ziya Şahin sektörün önemli sorunlarından biri olan tağşiş ile ilgili TAGEM-TAB ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile Balda Tağşiş projesi hazırladıklarını açıkladı.

Proje ile tespit edilemeyen tağşiş yöntemlerine karşın 3 yeni metot geliştirilerek Bakanlığa sunulduğunu anımsatan Ziya Şahin “Bakanlığımız NMR cihazı aldı. Bildiğiniz gibi yurt dışına giden ballar NMR’den geçiyor. Biz de TAB olarak bu konuda data için Türkiye’den 260 tane bal toplayarak Bakanlığa teslim ettik. Biz de bu cihazı kullanalım dedik. 1 yıldır bu cihaz kullanılmıyor. Ancak bu sorunun muhatabı Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’dür. Marketlere konusunda ise geçmişte marketlere yazı yazdık. Emeğimizi sömürüyorlar, çocuklarımıza kötülük yapıyorlar. Sahadaki bütün balların denetime açılması lazım. Üretici kan ağlıyor” diye konuştu.

Ziya Şahin Türkiye’nin arı varlığı ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi:

Ülkemizde 4.319 endemik bitki varlığı bulunmaktadır. Dünyada bulunan toplam 27 bal arısı türünün 6’sı ülkemizde bulunmaktadır. 8 adet tescillenmiş arı ırk ve ekotipimiz bulunmaktadır. 9,2 milyon arılı kovanımız mevcuttur. Bal üretiminde 115.000 ton ortalama ile dünyada 2. sıradayız.Balın dışında 7.000 ton bal mumu, 4 ton arı sütü, 400 ton polen,10 ton arı ekmeği,10 ton propolis üretimimiz mevcuttur. 9 ay arıcılık yapılabilecek iklimsel ve doğal potansiyelimiz bulunmaktadır. Geçmişten günümüze arıcılık konusunda hızlı bir ivme kazanarak; dünyada lider ülkeler arasında bulunmaktayız.

Dünyamız her geçen gün doğal kaynakların yok edildiği ve var olanların da tahribata uğradığı bir süreci yaşamaktadır. Doğanın dış olumsuz faktörlerle bozulmasının sonucunda dünya üzerinde her gün yaklaşık 150 bitki ve hayvan türü yok olmaktadır.

Bal arıları ürettikleri değerli arı ürünlerinin yanı sıra ( polen, arı ekmeği, propolis, arı sütü, apilarnil ve arı zehri) tozlaştırıcı özelliği sayesinde tarım ve hayvancılığın vazgeçilmezidir. İnsan gıdasının üçte biri bal arılarının tozlaşmaya olan katkıları ile elde edilmektedir.

Bal arısının ortaya koyduğu üretim gücü sayesinde; artan insan nüfusuna ve azalan tarım arazilerine karşın; artan gıda arzını karşılamada arı önemli bir umut ışığıdır. Son yıllarda yaşanan salgın hastalıklarda arı ürünlerinin insan sağlığı için tüm dünyada umut ışığı olduğunu unutmamalıyız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TAB Başkanı Şahin: Kilo maliyeti 200 TL. Ucuz bal olmaz
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ankara Gündem Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sosyal Medyada Biz