1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TCMB anketinden çarpıcı sonuçlar: Enflasyonda düşüş olmayınca faiz indirimine öteleme

TCMB anketinden çarpıcı sonuçlar: Enflasyonda düşüş olmayınca faiz indirimine öteleme

featured
service

Eylül ayı enflasyonunun piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesi, faiz indirimine dair beklentilerin de Kasım’dan Aralık ayına ertelenmesine neden oldu. Enflasyon, beklentileri aşarak yüzde 2,97 seviyesinde gerçekleşmiş ve enflasyon görünümündeki olumsuz gelişmeler ekonomistlerin faiz indirimine dair öngörülerini revize etmelerine yol açtı.

GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır, bu duruma dikkat çekerek, enflasyonun mevcut eğiliminin TCMB’nin politika faizini yüksek seviyede tutmasına neden olacağını, ancak yılın son ayında 250 baz puanlık bir indirim gelebileceğini belirtti. Ayyıldır, faiz indirimi için en uygun dönemin Aralık ayı olduğunu, enflasyon ve makroekonomik dengelerin ise TCMB’nin kararlarını şekillendirecek kilit unsurlar olduğunu vurguladı.

Anket sonuçları, 2024 yıl sonuna dair faiz beklentilerinin yüzde 48,25 seviyesinde şekillendiğini gösteriyor. Bu beklenti, ekonomistlerin tahmin aralığının yüzde 45,00 ile yüzde 50,00 arasında değiştiğini ortaya koyuyor. Bir önceki ankette ise yıl sonu faiz beklentisi yüzde 47,00 seviyesindeydi.

Gelecek yıl için yapılan tahminlerde ekonomistlerin çoğunluğu, 2024’te faiz indirimi olacağına inanıyor. Ankete katılan 25 ekonomistin 14’ü faiz indirimi beklerken, 11 ekonomist bu beklentiyi paylaşmıyor. İlk faiz indirimi beklentisi, Aralık 2024’te 250 baz puanlık bir kesinti yönünde. Bu görüşe 26 ekonomistin 20’si katılıyor.

2025 yılına dair medyan tahminler, faiz oranının yüzde 30,00 seviyelerine ineceğini öngörüyor. Anketteki tahminler yüzde 25,00 ile yüzde 31,00 arasında değişiklik gösteriyor. 12 ay sonrası için medyan faiz beklentisi ise yüzde 31,25 olarak belirlendi.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentileri de dikkat çekici. Yıl sonu enflasyon beklentileri, bir önceki ankete kıyasla yukarı yönlü revize edildi. 19 analistin medyan beklentisi yüzde 43,60 seviyesinde şekillendi. En yüksek tahmin yüzde 45,00, en düşük tahmin ise yüzde 42,00 olarak belirtildi. Bir önceki ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 42,45’ti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TCMB anketinden çarpıcı sonuçlar: Enflasyonda düşüş olmayınca faiz indirimine öteleme
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz