1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TCMB’nin İkinci Çeyrek Milli Gelir Verileri Analizi

TCMB’nin İkinci Çeyrek Milli Gelir Verileri Analizi

service

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan “İkinci Çeyrek Milli Gelir Verileri İktisadi Faaliyetin Ana Eğilimi Hakkında Ne Söylüyor?” başlıklı analizde, ikinci çeyrekte yaşanan iki bayram tatilinin hafta sonuyla birleştirilmesinin, sanayi üretimi üzerinde aşağı yönlü etkiler yarattığı vurgulanıyor.

Yapılan incelemeler, köprü günlerinin sanayi üretiminin çeyreklik değişimine olan etkisinin 0,8 ila 2,3 yüzdelik puan aralığında olduğunu ortaya koyuyor. TCMB ekonomistleri Abdullah Kazdal ve araştırmacı Ece Taşan, bu verileri analiz ederek iktisadi faaliyetin seyrini irdelemiştir.

Analiz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak, sabit fiyatlarla milli gelirin bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1, geçen yıl aynı döneme göre ise yüzde 2,5 arttığını belirtiyor. İlk çeyrekteki büyümenin büyük kısmının nihai yurt içi talepten geldiği, özel tüketimdeki artış ile birlikte ücret artışlarının da etkili olduğu ifade ediliyor.

Hizmetler sektörünün, yıllık bazda yüzde 3,1 büyüyerek, yıllık büyümeye en büyük katkıyı sağladığına dikkat çekiliyor. Ancak, sanayi üretiminin ikinci çeyrekte negatif bir katkı sağlaması ve yıllık büyümeye 0,4 puan aşağı yönlü etki yapması dikkat çekiyor.

Sonuç olarak, yılın ilk yarısındaki iktisadi aktivitenin ikinci çeyrekle birlikte yavaşladığı, ancak tüketim talebinin dengelenmesinin dezenflasyon sürecine katkısının artması beklendiği belirtiliyor. TCMB’nin yaptığı tahminler, gelecek çeyreklerde talep koşullarının yavaşlamaya devam edeceği yönünde.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TCMB’nin İkinci Çeyrek Milli Gelir Verileri Analizi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz