1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tekstilde kriz derinleşti! 586 şirket kapandı 150 bin kişi işsiz kaldı

Tekstilde kriz derinleşti! 586 şirket kapandı 150 bin kişi işsiz kaldı

featured
service

Ekonomik krizin giderek derinleştiği Türkiye’de tekstil sektörü alarm veriyor. Bazı işletmeler maliyetlerin çoğalması ve arzın düşmesi karşısında iflas bayrağını sürüklerken, sarih kalan firmalar da krize direniyor.

Sosyal Güvenlik Müesseseyi’nun SGK Mayıs ayı bilgilerine göre, son bir senede sektörde faaliyet gösteren işletme sayısı 586 adet eksilerek 19 bine inerken istihdam kaybı ise 116 bini aşarak 388 bin hududuna dayandı. Mevzubahisi sayı hazır giyim sektörü ile beraber değerlendirildiğinde 150 bini aştı.

Ekonomim’den Yener Karadeniz’in haberine göre, önümüzdeki yarıyıla dair göstergeler de pek parlak değil. İstanbul Sanayi Odası Temmuz ayı PMI bilgilerine göre tekstil sektörü 49,9’luk PMI ile takip edilen 10 sektör içerisinde, yeni siparişlerdeki en sert yavaşlamanın görüldüğü sektör olarak ön tasarıya çıktı.

Yeni siparişler üst üste ikinci ay ivme kaybederken temmuzdaki yavaşlama geçen senenin Ekim ayından beri azami oranda hakikatleşti. Yeni siparişlerin yavaşlaması neticeyi yapımda son 5 ayın ilk düşüşü kaydedilirken istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de zayıflama yaşandı. Öte yandan Merkez Bankası bilgilerine göre de sektörde kapasite kullanım oranı yüzde 70,4’e kadar geriledi. Peki son senelerde üst üste yapım ve ihracat rekorları kıran ve tarihinin en büyük yatırımlarına imza atan sektör nasıl bu vaziyete geldi? Çünkü Ticaret Bakanlığı Yatırım Teşvik İstatistiklerine göre sektör yalnızca 2021’de 22,4 milyar TL’lik yeni yatırım ve 13 binden fazla da yeni istihdam tasarıyı yapmıştı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği İTHİB Başkanı Ahmet Yetim’e göre bu gidişatın nedenlerinin başında zelzele, milli ve beynelmilel arenada düşen arz ve artan ithalat geliyor. Senelik 49 milyar dolarlık yapım kıymetine sahip sektörde yapıma destek sağlayan zincir mekanizmalarından birinin bozulmasının, tüm sektörü negatif etkilediğine dikkat toplayan Yetim, “Artan ithalat sebebi ile kapasite kullanım oranlarında düşüş devam ediyor. Üreticinin maliyetinden dahi daha düşük meblağlarda gelen dampingli mahsuller ne yazık ki tekstil sektörünün güç gidişatta kalmasına neden oluyor. Hatta Kahramanmaraş gibi ehemmiyetli bir tekstil kentinde bir hayli yapım kuruluşu imalini ne yazık ki durdurma kararı aldı. Bir yandan emekçi maliyetleri, değişik yandan enerji maliyetleri ile maliyet tutturmaya çalışan sektörümüz; ithalatta yaşanan haksız rekabete karşı çaba edemiyor. Zira bu özel sektör – kamu iş birliği ile topyekûn çaba edilmesi gereken bir husus. Bu çerçevede haksız ithalat çoğalışına karşı Ticaret Bakanlığımız ile kesintisiz koordinasyon içerisinde çalışıyoruz” diye konuştu.

Tekstil devine icra şoku!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tekstilde kriz derinleşti! 586 şirket kapandı 150 bin kişi işsiz kaldı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz