Tesla’nın açıklamasına göre, otomatik pilot kaza istatistikleri, otomatik pilot özelliğini etkin hale getiren ABD’li sürücüler için her 7,63 milyon milde (12,27 milyon km) bir kaza kaydediyor. Otomatik pilot kullanmayan sürücülerde ise bu oran her 955.000 milde (1.536.923 km) bir kaza olarak bildirildi.
Şirket, bu verileriin ABD oto güvenlik düzenleyicilerin genel verileri ile kıyaslayarak, otomatik pilot özelliği bulunan araçların diğer araçlara göre 11 kat daha güvenilir olduğunu savundu. Fakat otomatik pilot özelliği genellikle ABD otoyollarında kullanılıyor. Oysa Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nin (NHTSA) verileri tüm yolları kapsıyor.
Şehir içindeki yollar ile bölünmemiş yollarda daha çok kaza yaşanıyor. Aynı zamanda, NHTSA’nın verileri bütün araçları kapsıyor; kamyon, otobüs ve eski modeldeki araçlar da bu kapsamda. Bu yüzden, Tesla’nın iddiası net bir karşılaştırma içine sığmıyor.
Şirket, 2018 yılında araç güvenlik raporu paylaşmaya başladı ve bu raporlar, otomatik pilot teknolojisinin güvenliğini ortaya koymak için kullanıldı. Fakat şirket 2022 yılının son çeyreğinden bu zamana bu verileri açıklamaya son verdi ve bu hafta 2024’ün ilk çeyrek raporunu paylaştı.
Tesla, oto pilot teknolojisini savunurken birçok dava ve federal soruşturmayla da karşı karşıya kaldı. 2016 yılında, otomatik pilotla ilişkili ilk ölüm vakası, Ohio’lu Joshua Brown’ın Florida’da bir kamyona çarpması sonucu gerçekleşti. Bu kazadan sonra yazılımda güncellemeler yapıldı.
NHTSA’ya göre, otomatik pilot ile ilgili 200’ü aşkın kaza ve 29 ölüm vakası mevcut. Ajans, Tesla araçlar ile alakalı 50’yi aşkın özel kaza soruşturması başlattı. Geçen ay, yıllardır devam eden bir soruşturmayı kapatan NHTSA, yeni bir soruşturma daha açtı. Aralık’ta, Tesla’nın ABD’de bulunan neredeyse bütün araçlarını kapsayan 2 milyonu aşkın elektrikli aracı geri çağırmasına dair de endişeler olduğu belirlendi.
Yorumlar kapalı.