Merkez Bankası’nın son düzenlemeleri, TL mevduat hesaplarının cazibesini artırarak, bankalar için belirlenen TL mevduat hedeflerini yukarı çekti. Gerçek kişilere ait TL mevduatların payı yüzde 60’ı aşan bankalar, bu oranı koruma şartıyla ilave bir hedef artışı ile karşı karşıya kalmayacak.
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından TL’ye geçişi teşvik etmek amacıyla yapılan yeni düzenlemeler de dikkat çekiyor. Özellikle tüzel kişilere ait KKM hesaplarının TL’ye dönüştürülmesi süreci hızlanıyor. BDDK verilerine göre, TL mevduat oranı yüzde 52,38’e çıkarken, döviz mevduatlarının payı yüzde 38,37’ye geriledi.
29 Mart 2024 ile 23 Ağustos 2024 tarihleri arasında TL mevduat, 2 trilyon 751 milyar liralık bir artış göstererek 9 trilyon 169 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde özellikle 6-12 ay vadeli mevduatlarda yüzde 263,5 gibi büyük bir sıçrama yaşandı.
Merkez Bankası, TL mevduatlarını desteklemek için ek adımlar atabileceğini ve gerekirse yeni tedbirler alacağını belirtti. Kur korumalı mevduat hesaplarındaki çözülme devam ederken, TL’ye olan ilginin daha da artması bekleniyor.
Kur korumalı mevduat (KKM), Türk Lirası mevduatlarını döviz kuru dalgalanmalarına karşı koruyan bir finansal araç olarak tanımlanabilir. Kur koruma, TL mevduatlarının döviz kuru hareketlerine sabitlenmesi yoluyla olası dalgalanmalardan korunmasını sağlar. Bu çerçevede, “KKM nedir?” sorusu, “Döviz kuru dalgalanmalarına karşı TL mevduatlarını güvence altına alan bir finansal yöntem” şeklinde yanıtlanabilir.
Yorumlar kapalı.