Geçtiğimiz sene TMO fiyatlarının açıklanması ile birlikte serbest piyasada rakamların TMO fiyatından yaklaşık 5 ile 10 TL geride kaldığını belirten Kankaya, üreticinin elindeki malları TMO’ya götürmeyi tercih ettiğini söyledi. Kankaya, “Bu da piyasadaki arzın fazlasının TMO’nun eline geçmesine sebep oldu. TMO arz fazlasını müdahale alımlarıyla yapınca serbest piyasada da fındık fiyatı yükseldi ve TMO’nun fiyatının üzerinde işlem görmeye başladı. Üreticimizde aynı beklenti bu sene yine oluştu lakin fındığını bu sefer TMO’ya götürmedi. Çünkü geçen yıl TMO’ya verdikten sonra serbest piyasada fiyatlar TMO fiyatının üzerine çıkmıştı.” dedi.
Bu yıl yaşanan beklenti ile birlikte elinde fındığı bulunan üreticinin TMO’ya götürmemesi durumunda emanet olarak getirdiğini dile getiren Kankaya, bu durumun fındık fiyatlarındaki artışın en büyük sebeplerinden biri olduğunun altını çizdi. Emanet fındığın Avrupa teslimatında tamamlanma anlamına geldiğine dikkat çeken Kankaya, “İhtiyacını emanet fındıkla karşılayan sanayici fındığa daha para verir mi veya Avrupa daha bunu talep eder miyim? Ama üreticimiz maalesef emanete fındık bırakmaktan vazgeçmiyor” şeklinde konuştu.
Piyasada düşüşe geçen rekoltenin sadece %50’sinin ticarete girdiğini ifade eden Kankaya, geri kalan fındığın büyük bir kısmının emanete bırakıldığını vurguladı. Kankaya, tahminler doğrultusunda üreticinin elinde %25 civarında fındık kaldığını aktardı. Geride kalan fındıkların ise sanayici ve manavlarda emanet olarak bekletildiğini aktaran Kankaya, bu durumun piyasa fiyatları artışını engellediğini ve üreticinin uzun vadede zarar görmesine neden olduğunu söyledi.
Kankaya, “Çünkü elinde emanet fındıkla ihtiyacını karşılayan Avrupalı sanayiciler fındık talep etmeyeceği için fiyatların yükselmesini bekleyemeyiz. Dolaysıyla fındık piyasasında önümüzdeki dönemde fiyatların sabit kalacağı öngörülüyor” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapalı.