Örneğin, Haziran 2024’te uzman doktor muayene ücreti 33,69 TL olarak belirlenmişti, ancak özel hastanelerde bu ücretin bin TL’nin üzerinde olduğu biliniyor. Benzer şekilde, veteriner ücreti 681 TL olarak açıklanırken, yurt ücreti ise 457 TL olarak hesaplanmıştı. TÜİK’e göre, peynirin kilogram fiyatı 147 lira olarak listelenmişken, yurt ücreti aylık 457 lira olarak belirtilmişti.
TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, gelen eleştiriler üzerine açıklamalarda bulunarak, tüketim sepetinin hazırlanması ve enflasyon hesaplamasının dünya ülkelerinde nasılsa Türkiye’de de aynı şekilde yapıldığını vurguladı. Çetinkaya, “Enflasyon hesaplamasında bir şey çevirmiyoruz” dedi. Enflasyonun yüzde 75 olmasıyla yüzde 45 olması arasında bir fark olmadığını belirten Çetinkaya, “Fiyatlar artıyor. 100 TL olan ürünün fiyatı bir yıl sonra 175 veya 145 TL olacak, arasında can yakıcılığı açısından bir fark yok. Psikolojik olabilir belki. TÜİK Başkanı ve bir vatandaş olarak da söylüyorum, matematiksel bir gerçeklik” değerlendirmesini yaptı.
TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya
Çetinkaya’nın bu ifadelerine ekonomistlerden tepki geldi. Ekonomist Özgür Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bir TÜİK Başkanı’nın bu şekilde bir açıklama yapmaması gerektiğini belirterek, “İçler acısı bir açıklama. Korkunç bir açıklama. Olacak iş değil. Aklımı oynatacak derecede sinirlendirici bir açıklama. Bir başkan bu sözleri nasıl söyler? Aman Allah’ım, Aman Allah’ım” dedi.
Ekonomist Uğur Gürses de konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, enflasyon rakamlarındaki yarım puanın bile önemli olduğunu belirtip, “Bu sözler enflasyon ölçümü yapan ve şeffaflığı karartan bir kurumun başkanı için skandal… Kitlesel biçimde yoksullaşan çalışan ya da emekli kesim için enflasyonun yarım puanı bile ‘can yakıcılığı açısından’ önemli” şeklinde konuştu.
Yorumlar kapalı.