1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK’e göre yoksul sayısı düştü: 100 vatandaştan 58’i borç içinde

TÜİK’e göre yoksul sayısı düştü: 100 vatandaştan 58’i borç içinde

featured
service

Araştırmada, medyan gelirin yüzde 50’si olarak belirlenen yıllık 32 bin 109 lira (aylık 2 bin 676 lira) yoksulluk sınırına göre ülkedeki yoksul sayısı 11 milyon 303 bin kişi olarak hesaplandı. Bu rakam, geçen yıla göre 697 bin kişi azalmış durumda. Göreli yoksulluk oranı ise 0,9 puan düşerek, yoksullukla mücadelede bir iyileşme sinyali verse de, derin yoksulluk ve gelir dağılımı sorunları devam ediyor.

Medyan gelirin yüzde 60’ı baz alınarak hesaplanan yoksulluk sınırına göre, yoksul sayısı 17 milyon 873 bin kişi olarak belirlenirken, bu oran yüzde 21,3 seviyesinde. Daha yüksek bir sınır olan medyan gelirin yüzde 70’i üzerinden yapılan hesaplamada ise 24 milyon 364 bin kişi yoksulluk içinde yaşıyor ve bu oran yüzde 29 olarak açıklanıyor.

Eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alındığında, tek kişilik hanelerde yoksulluk oranı önceki yıla göre 1 puan artarak yüzde 7,5 olarak kaydedildi. Çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanelerde ise bu oran 2,6 puan artarak yüzde 11,7 oldu. Yoksulluk oranının en çok arttığı grup ise en az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan haneler, bu oran yüzde 19,6 olarak hesaplandı. Tek çekirdek aileden oluşan hanelerde ise yoksulluk oranı yüzde 13,9’a geriledi.

Araştırma, eğitim seviyesinin de yoksulluk üzerindeki etkisini açıkça ortaya koyuyor. Okur-yazar olmayan fertlerin yüzde 25,4’ü, bir okul bitirmemiş olanların yüzde 23,6’sı yoksulluk içinde yaşarken, bu oran lise altı eğitimlilerde yüzde 13,6, lise ve dengi okul mezunlarında ise yüzde 7,2 olarak tespit edildi. En düşük yoksulluk oranı ise yüzde 2,7 ile yükseköğretim mezunlarına ait.

Eurostat tarafından revize edilen ve hem maddi hem de sosyal yoksunluk kriterlerini içeren yeni tanıma göre, maddi ve sosyal yoksunluk oranı 2021 yılındaki yüzde 16,6’dan yüzde 14,4’e düştü. Bu oran, bir hanenin 13 yaşam ihtiyacından en az 7’sini karşılayamaması durumunda belirleniyor.

Dünya’da yer alan habere göre; dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, bir önceki yıla göre 1 puan azalarak yüzde 13 seviyesine geriledi. Bu oran, son yılın yanı sıra önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜİK’e göre yoksul sayısı düştü: 100 vatandaştan 58’i borç içinde
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz