1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de 2021’den Bu Yana İlk Kez Oluyor! Yeni Bir Döneme Kapı Aralandı: Financial Times Yazdı, ‘En Büyüğü Gerçekleşti’

Türkiye’de 2021’den Bu Yana İlk Kez Oluyor! Yeni Bir Döneme Kapı Aralandı: Financial Times Yazdı, ‘En Büyüğü Gerçekleşti’

featured
service

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Eylül verilerine göre, tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 arttı. Bu, bir önceki ay kaydedilen yüzde 52’lik oranla karşılaştırıldığında önemli bir düşüş. Aynı zamanda, Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviye olarak dikkat çekiyor. Financial Times bu durumu, Türkiye Merkez Bankası’nın politika faiz oranı olan yüzde 50’nin altına inen enflasyon oranıyla birlikte, 2021 sonrası Türkiye’nin ilk kez “pozitif reel faiz” dönemine girdiğini belirterek yorumladı.

Erdoğan’ın Mayıs 2023’te yeniden seçilmesinin ardından başlayan politika değişiklikleri, Türkiye ekonomisinin yeniden dengeye oturtulmasında önemli bir adım olarak görülüyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetiminde yaptığı “rasyonel” hamleler, fiyat artışlarını dizginlemekle kalmayıp, vatandaşların yaşam standartlarını iyileştirme amacı taşıyor. Şimşek, enflasyonu düşürmenin Türkiye halkının refahını kalıcı olarak artıracağını vurguluyor.

Haberde ayrıca, Erdoğan’ın önceki düşük faiz politikalarının enflasyonu 2022 yılında yüzde 85’in üzerine çıkardığı hatırlatılıyor. Seçimler öncesi alınan popülist tedbirler, kısa vadeli rahatlamalar sağlasa da, uzun vadede ekonomi üzerinde ciddi bir yük oluşturdu. Bu süreçte birçok vatandaş, tasarruflarını koruyabilmek için dövize yöneldi ve bu durum da cari açığın genişlemesine neden oldu. Erdoğan, Mayıs 2023’te yeniden seçildikten sonra daha geleneksel bir ekonomi yönetimine geçişin ülkeyi krizden çıkarabileceğini kabul ederek, politika değişikliklerine hız verdi.

Bu değişimlerin bir sonucu olarak, Türkiye Merkez Bankası, son bir yıl içinde politika faizini 40 puan artırarak enflasyonu dizginlemeye yönelik adımlar attı. Aynı zamanda, yeni tedbirler uluslararası yatırımcıların yeniden Türkiye’ye dönmesine vesile oldu. Türkiye, geçtiğimiz hafta en büyük dolar cinsinden tahvil satışını gerçekleştirdi ve bu da yabancı yatırımcıların güveninin yeniden kazanıldığını gösteriyor.

Şimşek’in ekonomi programının en önemli başarılarından biri, reel faiz oranlarının pozitife dönmesi. Pozitif reel faizler, vatandaşları Türk lirası cinsinden tasarruf yapmaya teşvik ederken, ekonominin dengesizliklerini azaltmayı hedefliyor. Ancak, analistler Türk ekonomisinin hala uzun bir yoldan geçmesi gerektiğini ve Erdoğan’ın bu politikaları ne kadar sürdüreceği konusundaki belirsizliklerin sürdüğünü belirtiyorlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de 2021’den Bu Yana İlk Kez Oluyor! Yeni Bir Döneme Kapı Aralandı: Financial Times Yazdı, ‘En Büyüğü Gerçekleşti’
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz