1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de İlk Kez O Şehirde Ekimi Yapıldı: Karbonhidrat, C Vitamini, Folik Asit, Demir… Ne Varsa İçinde!

Türkiye’de İlk Kez O Şehirde Ekimi Yapıldı: Karbonhidrat, C Vitamini, Folik Asit, Demir… Ne Varsa İçinde!

featured
service

BÜYÜK GELİR SAĞLAYACAK

Ovada ilk denemede çok iyi verim alındığına dikkati çeken Oral, “Normal patateste 4,5 ile 6 ton arasında dönümde rekolte bekleniyor. Biz mor patateste yumrular küçük olduğu için 2,5 ton beklentimiz vardı. Bu yarı yarıya rekolte bile olsa fiyat aralığı, katma değerini pazar aralığı yüksek olduğu için kapatmış oluyordu. En kötü ihtimali buydu ama biz normal patates kadar rekolte elde etmiş olduk” dedi.

Çiftçi Oral, şunları söyledi:

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, yerel üreticilere daha yüksek katma değer sağlayacak alternatif ürünler geliştirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, mor patatesin ekim fikrinin de bu çalışmaların bir ürünü olduğunu ifade etti. Oral, bu tür projelerin bölge tarımına kazandırılmasının, Erzurum’un tarımsal çeşitliliğini ve gelir potansiyelini artıracağını vurguladı.

Pasinler Ovası’nın patateste kendini ispatladığını dile getiren Ovada, ilk denemesi yapılan mor patatesin daha da yaygınlaşmasını beklediğini anlattı.

Çiftçimiz görmeden inanmaz, bunu göstermek için de 14 aylık bir çalışmanın neticesinde bir hasat ortaya çıktı. Tohumunu getirdik, Amasya’ya hasadına gittik, uzman ekip götürdük, onlar gördü. Sonra buraya geldik. Tohumu getirip ektik. Buradaki üreticilerimize bunları anlatıp öğrettik. Geldiğimiz durumda güzel rekolte ortaya çıktı. Gerçekten emeğin karşılığını alacaklar. Pasinler Ovası’nda da bu duyuldukça ve görüldükçe yayılacak. Üreticilerimiz tarlaların en az yarısını mor patatese dönüştürebilirler. Çok üretim olunca fiyat düşer. Bunu da planlama şeklinde çok fazla üretmeden ama yan ürün olarak görebilirler. Önümüzdeki yıl bugün 7 dönümle başlamış bir mor patates hikayesi en az 10 katına, 100 katına çıkacaktır.

7 DÖNÜM ARAZİYE EKİLDİ

Mor patatesin katma değerini artırma adına Atatürk Üniversitesi ile özellikle gıda boyası halinde kullanılmasına yönelik bilimsel çalışmaların da gerçekleştiğini aktaran Oral, çalışmaların tamamlanmasının ardından, mor patatesin endüstriyel anlamda da çiftçilere önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.

Eskişehir Hanımeli Kooperatifi ile ortak bir proje geliştirerek Erzurum’da mor patatesi ilk defa denediklerini aktaran Oral, “Pasinler’de 7 dönüm arazide beşinci ayda mor patatesi ektik. Şu anda hasat dönemindeyiz ve beklediğimizin çok üstünde bir rekolte ortaya çıktı. Erzurum’un bereketli toprakları mor patatese kavuştu, mor patatese de bereketini yansıtmış oldu. Üreticilerimizin, çiftçilerimiz de çok memnun” diye konuştu.

“ANTİSYONİN VE ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİ VAR”

Oral, mor patates ile bölgede yaygın olarak üretilen patatesin aynı şartlarda yetiştiğini, buna rağmen katma değer olarak 4 katı kadar bir fark oluştuğunu belirtti.

Oral, “Antisyonin ve antitoksidan özellikleri var. Şeker hastaları da kullanabiliyor. Nişasta oranı düşük, sağlıklı ve çiftçimize para kazandıran bir ürün. Piyasada pazar problemi olmayacak” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’de İlk Kez O Şehirde Ekimi Yapıldı: Karbonhidrat, C Vitamini, Folik Asit, Demir… Ne Varsa İçinde!
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ankara Gündem Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sosyal Medyada Biz