Gelire göre sıralı yüzde 20’lik gruplar itibarıyla incelendiğinde ise konut ve kira harcamaları, geliri en düşük yüzde 20’lik grubun tüketim harcamasının yüzde 29,2’sini kapsadı. En yoksul grubun harcamasında ilk sıra yüzde 36,6 ile gıda grubunun oldu. Bu grupta ulaştırma harcamalarının payı yüzde 8,8, mobilya ve ev eşyası harcamalarının payı ise yüzde 5,4’te kaldı.
Öte yandan en yüksek gelir grubu olarak nitelendirilen beşinci yüzde 20’lik grupta yer alan hane halkları yüzde 28,3 oranında ulaştırmaya, yüzde 21 oranında konut ve kiraya, yüzde 14,5 oranında gıda ve alkolsüz içeceklere, yüzde 6,9 oranında lokanta ve otele harcama yapıyor. Söz konusu bu veriler, düşük gelirli hanelerin yüksek gelirli hanelere göre gıdaya 2 kattan daha fazla harcama yaptığını gösterirken eğlence ve kültür harcamalarının içse oldukça düşük seviyelerde kaldığını gösterdi.
2023’ün son çeyreğinde toplam tüketimin yalnızca yüzde 7,2’sini geliri en düşük grubun yapması dikkat çekti. Bu grubun tüketim harcamalarının yüzde 65’i ise gıda ve konuta ayrıldı. Geliri en yüksek grup ise bu dönemde toplam tüketimin yüzde 40’ını yaptı.
Aydınlık’tan Sabrican Tıknazoğlu’nun haberine göre, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, hem konut ve kira harcamalarını değerlendirdi hem de yüzde 25 kira sınırının kaldırılmasına ilişkin konuştu. Akçam, şunları söyledi:
Yorumlar kapalı.