1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Brics’e girme girişimini eleştiren Acemoğlu’ndan, Rusya ve Çin uyarısı: Bunlar çok tehlikeli rejimler

Türkiye’nin Brics’e girme girişimini eleştiren Acemoğlu’ndan, Rusya ve Çin uyarısı: Bunlar çok tehlikeli rejimler

featured
service

Erdoğan’ın ABD’de Türkevi’nde gazetecilerle buluşmasında “Biz bir NATO ülkesiyiz diye Türk dünyası ve İslam dünyası ile bağlantımızı kopartamayız. BRICS ve ASEAN bizim için özellikle ekonomik işbirliklerimizi geliştirmek için fırsatlar barındıran yapılar. Bu yapıların içinde yer almak NATO’dan vazgeçmek anlamına da gelmiyor.” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasına eş zamanlı olarak TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi sonrası TASS’a röportaj verdi. Röportajın merkezinde Türkiye’nin olası BRICS üyeliği vardı. Kurtulmuş, BRICS’e katılmasının Türkiye’ye nasıl getirileri olacağına yönelik bir soruya, “Türkiye’nin BRICS’e girmesi Türkiye’yi kısıtlamayacak, tam tersine Türkiye’nin elindeki dış politika imkanlarını fazlalaştıracaktır ve Türkiye’nin BRICS’le olan irtibatı dünya barışına da çok daha ciddi bir katkı sunacaktır.” yanıtı verdi.

Türkiye’nin BRICS sessizliğini Hakan Fidan Bozdu: BRICS’e gireceğiz

Türkiye İş Bankası’nın 100. yılında ‘Atatürk Vizyonuyla Gelecek 100. Yıla Bakış’ Konferansı’nda konuşmacı olan MIT Ekonomi Profesörü Prof. Daron Acemoğlu Bloomberg HT’nin sorularını cevapladı. Acemoğlu teknoloji şirketlerinin küresel düzeydeki güçlerine dikkat çekerek, şirketlerin yatırımlarının denetlenmesi gerektiğine vurgu yaptı..

Türkiye’nin de artık dünyadaki akımların farkına varmaya başladığını belirtirken, yaşanan nüfus ve küreleşmenin yönün konularının önemli olduğunun altını çizen Acemoğlu’nun “BRICS yerine başka bir yapılanmaya ihtiyacımız var” açıklaması dikkat çekti.

BRICS’ın, Çin ve Rusya’nın kontrolü altında olduğunu ifade eden Acemoğlu, bu rejimlerin çok tehlikeli olduğunun altını çizerek, demokrasinin de en büyük tehdidi olan ülkeler olduğunu vurguladı ve “Başka bir yapılanmanın özellikle teknolojiye odaklanan yapılanmanın sesine ihtiyacımız var” dedi.

Acemoğlu’nun açıklamalarından önemli başlıklar şöyle:

“Bundan 10 sene önceye baktığımız zaman Türkiye’de her şey Türkiye ekonomisi hakkındaydı. ‘İşsizlik ve enflasyon ne olacak?’ gibi konular hâlâ çok önemli konular ama yavaş yavaş Türkiye de artık dünyadaki akımların farkına varmaya başladı. Özellikle insanların daha çok yapay zeka, iklim değişikliği hakkında konuştuğunu görüyorum. Bunların içinde bazı konular yeterince vurgulanamıyor. Türkiye’de yaşanan nüfus konusu çok önemli buna yeterince önem vermiyoruz. Ayrıca diğer önemli bir konu ise küreselleşme sürecinin nasıl değişeceğini olmalı. Türkiye için çok önemi var belki bu konuya da biraz daha ağırlık verilmesi gerekiyor”

Teknoloji şirketlerinin ülke ve ülkeler arası güçlerinin çok fazla olduğunu, bu şirketlerin devletler tarafından sıkı şekilde denetlenmesi gerektiğini söyleyen Acemoğlu, şirketlerin yatırımlarının denetlemesi gerektiğine ve insan refahına katkı sağlanması gerektiğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin Brics’e girme girişimini eleştiren Acemoğlu’ndan, Rusya ve Çin uyarısı: Bunlar çok tehlikeli rejimler
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz