1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin enflasyon beklentisi düşüyor: Türk halkı yıl sonu için umutlu

Türkiye’nin enflasyon beklentisi düşüyor: Türk halkı yıl sonu için umutlu

featured
service

Koç Üniversitesi ve KONDA Araştırma’nın ortaklaşa yürüttüğü Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’nin Mayıs 2024 sonuçları yayınlandı. Ankete göre, hanehalkının enflasyon konusundaki beklentilerinde önemli bir gerilemeye işaret ediyor. 17-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen anket, 74 ilde ve 1414 farklı mahallede yaşayan 2867 kişiyle yapılan telefon görüşmeleriyle toplandı.

Hanehalkının yıllık enflasyon beklentisi Mayıs ayında bir önceki aya göre 6 puan düşerek %113’e geriledi. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise 4 puan azalarak %92 olarak kaydedildi. Bu, Mayıs-Aralık döneminde enflasyonda 21 puanlık bir düşüş beklendiğini gösteriyor. Ortalama yıllık enflasyon beklentisi %113 iken, medyan değer %100 olarak belirlendi. Yıl sonu enflasyon tahmini için ise ortalama ve medyan değerler %92 ve %90 olarak açıklandı.

Financial Times’tan Türk ekonomisine ilişkin çarpıcı değerlendirme: Üzerinden bir yıl geçti ama…

Anketteki demografik verilere göre, enflasyon beklentileri yerleşim tipine, çalışma durumuna ve hanedeki kişi sayısına göre değişkenlik göstermektedir:

Anket katılımcılarına, buzdolabı, elektronik eşya gibi dayanıklı tüketim mallarını almak için şu anın uygun bir zaman olup olmadığı sorulduğunda, geçen ay katılımcıların %92’si evet yanıtını verirken bu ay bu oran %85’e geriledi. Bu, ekonomik belirsizliklerin hanehalkları üzerinde yarattığı etkilerin devam ettiğini göstermektedir.

Anketin sonuçları, Türkiye’deki hanehalklarının enflasyon konusundaki endişelerinin devam ettiğini ancak geleceğe dair umutların da yeşerdiğini göstermektedir. Özellikle son yıllarda Avrupa ülkelerinden sık sık vize reddi gelmesi ve uluslararası alanda yaşanan diplomatik sorunlar, Türkiye’nin iç piyasada da ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin enflasyon beklentisi düşüyor: Türk halkı yıl sonu için umutlu
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz