Mustafa Suiçmez, süt üreticilerinin artan maliyetler ve düşen süt fiyatları nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini ifade etti. Birçok üretici, hayvanlarını kesime göndermeyi tercih ederken, bazı üreticiler ise işletmelerini kapatma kararı aldıklarını bildirdi. Suiçmez, “Birçok üretici, hayvanlarını kesime gönderiyor. Bu sabah iki üreticimiz işletmelerini kapatacaklarını açıkladılar” diyerek, sektördeki olumsuz gidişatı dile getirdi.
Suiçmez, çiğ süt fiyatlarının sürdürülebilir olması için, litre başına 19 TL olması gerektiğini belirtti. Şu anda üreticilere 15 TL civarında ödeme yapıldığını hatırlatan Suiçmez, bunun maliyetlerin altında kaldığını ve üreticinin zarar ettiğini söyledi. “15 lira maliyet açıklıyorsunuz ama üreticiye şu anda 15 lira ödüyorsunuz. Bu, sürdürülebilir bir durum değil” dedi. Üreticilerin, artan yem fiyatları ve diğer masraflar karşısında iflas riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
Yem fiyatlarına yapılan iki zam, üreticilerin maliyetlerini daha da artırdı. Suiçmez, bu artışların sürdürülebilirliği tehdit ettiğini ve üreticilerin, zorluklarla başa çıkabilmek için çözüm arayışında olduğunu belirtti. “Bu ay yem fiyatlarına iki kere zam geldi. Biz üretmeye devam edeceğiz ama nereye kadar?” diyerek, üreticinin içinde bulunduğu çıkmazı vurguladı.
Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi’nin acil olarak toplanarak çiğ süt fiyatlarını gözden geçirmesini talep etti. “Ulusal Süt Konseyi acilen toplanmalıdır. Bu durumun sonu hüsran olacak” diyerek, fiyat artışının gerekliliğini yineledi. Suiçmez, ithalatla bu sorunun çözülemeyeceğini, sadece yerli üretimle sektörün ayakta kalabileceğini belirtti.
Yorumlar kapalı.