Programa göre, otomatik katılım sisteminin (OKS) işveren katkısını da içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) kurulacak.
Bu kapsamda, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından oluşturulan TES modeli, BES Danışma Kurulu ile istişare edilecek ve modele yönelik kamu ile özel sektör paydaşlarının görüşleri alınacak. Mevzuat çalışmaları ise tüm tarafların mutabık olduğu model üzerinden yapılacak.
OKS’de fon çeşitliliği, katılımcıların farklı risk algısı ile tercihleri dikkate alınacak şekilde artırılırken, BES’te yapılan kesintilerin sadeleştirilmesi ve azaltılması sağlanacak.
12. Kalkınma Planı’nda da yer alan, Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin BES’e katılımlarını ve sistemde kalmalarını teşvik edici uygulamalar hayata geçirilecek.
SEDDK’nin “üniBES” olarak adlandırdığı proje kapsamında hazırlanacak model, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SEDDK temsilcilerinden oluşan BES Danışma Kurulu ile istişare edilecek.
TES’te olduğu gibi, üniBES projesinde de danışma kurulunda görüşülen modele ilişkin kamu ve özel sektörün fikirleri alınarak süreç ilerletilecek.
Finansal okuryazarlığın artırılması ve finansal tabana yayılması amacıyla da aile bütçesi yönetimi, tasarruf ve yatırım araçları ile risk yönetimi konularında danışmanlık ve eğitim hizmeti verilecek.
Bu doğrultuda, SPK bünyesindeki eğitim seminerlerine katılan üniversite öğrencilerine finansal okuryazarlık eğitimi verilirken, üniversitelerin düzenlediği kariyer günlerinde de finansal okuryazarlık konusunda bilgilendirme yapılacak, yatırım araçları tanıtılacak.
Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile SPK arasında imzalanacak işbirliği protokolü çerçevesinde, bakanlık bünyesindeki eğiticilere eğitim verilecek.
Yorumlar kapalı.