1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Üzümde kayıp yüzde 80’i buldu: AK Parti pazarın kontrolünü büyük şirketlere bırakıyor

Üzümde kayıp yüzde 80’i buldu: AK Parti pazarın kontrolünü büyük şirketlere bırakıyor

featured
service

Çiftçi-Sen, Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) üzüm taban fiyatlarını belirlemede ve piyasada fiyatlar yükseldiğinde üreticilere fark ödemesi yapmada aktif rol almaya çağırdı. Sendika tarafından yapılan açıklamada, bu yıl üzüm taban fiyatının en az 162 lira olması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, “TMO, üreticilerin zararını telafi etmek için piyasada fiyatlar yükseldiğinde üreticilere fark ödemesi yapmalı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi üreticilerin sırtından para kazanmak yerine, üreticilere destek olmalıdır” denildi.

Çiftçi-Sen, devletin üzüm piyasasında büyük şarap fabrikalarının çıkarlarını koruduğunu iddia ederek, üzüm üreticilerinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti. Özellikle küçük ölçekli şarap üreticileri ve butik şarapçılık yapan işletmelerin yeni vergiler ve maddi yükümlülükler altında ezildiğine dikkat çekildi. Bu politikaların, küçük üreticilerin pazardan çekilmesine neden olduğunu savunan sendika, “AK Parti iktidarı, küçük işletmelere ağır yükler getirerek üretimi durdurmaya zorluyor, böylece pazarın kontrolü büyük şirketlerin eline geçiyor” ifadelerini kullandı.

BirGün’de yer alan habere göre; açıklamada, kuru üzüm üreticilerinin maliyet baskısı altında olduğunu belirten sendika, kuru üzümün kilogram maliyetinin ortalama 98 lira olduğunu tespit etti. Bu nedenle, üreticilerin insanca yaşayabilmesi ve üretimlerini sürdürebilmeleri için üzüm taban fiyatının 162 liranın altında olmaması gerektiği belirtildi.

Çiftçi-Sen, kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerin “afet bölgesi” ilan edilmesi gerektiğini belirterek, üreticilere devlet tarafından telafi edici ödemelerin yapılmasını talep etti. Açıklamada, “İklim krizinden aşırı etkilenen bölgeler afet bölgesi ilan edilmeli ve üreticilere devlet tarafından gerekli destek sağlanmalıdır” denildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Üzümde kayıp yüzde 80’i buldu: AK Parti pazarın kontrolünü büyük şirketlere bırakıyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz