1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yatırımcılar gözünü Türkiye’ye dikti! Çinli dev imzayı attı, o hamle araç fiyatları düşecek mi?

Yatırımcılar gözünü Türkiye’ye dikti! Çinli dev imzayı attı, o hamle araç fiyatları düşecek mi?

featured
service

Temmuz ayında alınan karara göre, Çinli otomobil üreticilerinden ithal edilen araçlara yüzde 40 ek vergi getirildi. Çin’den gelen otomobillerin fiyatlarının artmasıyla, dünya devi yönünü Türkiye’ye çevirdi. Elektrikli otomobil devi BYD, 1 milyar dolarlık yatırımı için Türkiye’yi tercih etti. BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yapılan anlaşmada imzalar atıldı.

Manisa’da kurulacak olan üretim tesisinde yıllık 150.000 araç kapasitesinin ve şarj edilebilir hibrit otomobillerin üretileceği tahminler arasında yer aldı. Tesiste çalışmak üzere 5 bin kişiye istihdam olması beklenirken, 2026 sonuna doğru inşaatın bitimiyle üretime geçilmesi bekleniyor.

BYD’nin yanı sıra Shineray Group bünyesinde yer alan İtalyan SWM Motor’un da Türkiye’ye yatırım için başvuruları tamamlandığı öğrenildi. 27 yılın ardından ilk kez yatırım alan Türkiye’de, bu marka otomobillerin fiyatlarında gerileme olup olmayacağı tartışılıyor.

0x0-1720527796285.webp

Milliyet’e konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcılar Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, otomobil fiyatları üzerindeki konuya değindi. Ek verginin getirilmesiyle üretime yönlendirilmeye çalışıldığını belirterek, Türkiye’nin otomotiv piyasasının Çin’in en çok ihracat gerçekleştirdiği pazarlardan birisi olduğunu vurguladı.

Ek verginin ardından ülkemize yapılan yatırımın fiyatlara da yansıması bekleniyor. Ertemel açıklamalarında, “Çin menşeli markaların yürüttüğü fiyat politikası diğer markaların fiyatlarını baskılayan ana unsurlardan bir tanesiydi. Bu tesisler kurulduğu takdirde maliyetler düşeceğinden, oluşacak koşullar fiyat rekabeti anlamında tüketici lehine olacaktır.” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yatırımcılar gözünü Türkiye’ye dikti! Çinli dev imzayı attı, o hamle araç fiyatları düşecek mi?
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz