Yerel seçimler, ekonomi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Seçim sonuçlarının ardından piyasalarda genellikle belirsizlik havası hakim olurken, Türkiye’de bu kez muhalefetin zaferi, döviz piyasalarında hareketliliğe sebep oldu. İşlemciler, döviz piyasasındaki hareketin kapalı çarşıdan başladığını ve ardından yabancı döviz satışlarının da gözlemlendiğini belirtti. Bu durum, Türk Lirası’nın değerinde kısa süreli bir toparlanma yaşanmasına neden oldu.
Türk Lirası, son dönemde Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz oranlarında gerçekleştirdiği sürpriz artışlarla değer kazanmıştı. Geçtiğimiz ay TCMB, piyasaları şaşırtarak faizi 500 baz puan artırmış ve bu hamle TL’nin değerlenmesine yol açmıştı. Ancak, TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 9 olarak gerçekleşti.
Mart başında, yerel seçim öncesi yüksek seyreden lokal döviz talebinin de etkisiyle dolar/TL’de yükseliş hızlanmıştı. Faiz artışının ardından dolar/TL bir ara 32 seviyesinin altına kadar gerilese de, kur geçtiğimiz hafta Eylül 2023’ten beri sürdürdüğü kademeli yükseliş trendine büyük ölçüde geri döndü. Bu durum, ekonomistler ve yatırımcılar tarafından yakından izlenmekte olup, Türkiye ekonomisinin geleceğine dair önemli ipuçları sunmaktadır.
Türkiye ekonomisi için önümüzdeki dönem, birçok belirsizlikle dolu olsa da, yerel seçimlerin ardından piyasalardaki ilk tepkiler, ekonomi yönetiminin önündeki zorlukları ve fırsatları gözler önüne sermiştir. Ekonomistler, TCMB’nin para politikasındaki adımlarının ve hükümetin ekonomi politikalarının, Türk Lirası’nın değeri üzerinde belirleyici olacağını öngörüyor.
Türkiye ekonomisinin sağlam temellere oturtulması ve döviz kurlarındaki volatilitenin azaltılması için kapsamlı ve uzun vadeli stratejilerin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Önümüzdeki dönemde ekonomi yönetiminin atacağı adımlar, hem yerel hem de global piyasalar tarafından yakından takip edilecek.