1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ‘Yerli’lerden Çin isyanı: ‘Vergi avantajları ciddi bir haksız rekabet yaratıyor’

‘Yerli’lerden Çin isyanı: ‘Vergi avantajları ciddi bir haksız rekabet yaratıyor’

featured
service

Bunun üzerinde yazılı bir açıklama yapan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yurt dışından düşük gümrük vergisiyle ürün getiren alışveriş platformlarının yerli e-ticaret firmaları başta olmak üzere Türkiye’nin tüm ticareti için büyük bir tehdit potansiyeli barındırdığını söyledi.

Vatandaştan al Çinli’ye ver

Öncel, piyasada haksız rekabete yol açan tehdidin büyümemesi için ilgili mevzuatın bir an önce güncellenmesini önerdi. BMD’nin haziran ayı anketinin sonuçlarını değerlendiren Sinan Öncel, babalar günüyle birleşen kurban bayramı ve tatil alışverişine rağmen geçen ay her üç markadan birinin adet satışlarının gerilediğini bildirdi. Satış hacminin daraldığı bir süreçte yabancı menşeli e-ticaret platformlarının Uzakdoğu’dan düşük gümrük vergisiyle ürün getirmeye başladığına dikkat çeken Öncel, Avrupa’dan bile daha pahalı hale geldiklerinivurguladı.

Geçtiğimiz haftalarda da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından ihracat tarafından sorunların başladığını “Kâr marjları düştüğü, hatta bazı sektörlerde müşteri kaybetmemek uğruna zararına satış yapıldığı için şirketlerin işletme sermayesi azaldı. Son dönemde konkordato ilan eden firma sayısında ciddi artış var” açıklaması yapılmıştı.

BMD Başkanı Öncel açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye dünyanın en yüksek gümrük vergilerinin olduğu ülkelerden biri. Firma üretim için ham madde veya ara mal ithal etmek istediğinde çok yüksek gümrük vergileri ödüyor. Bitmiş ürün ithalatında ise maliyeti ikiye katlayan referans fiyat uygulanıyor. Maliyetler fiyata yansıdığı için Avrupa’dan bile pahalı bir ülke haline geldik. Tam da böyle bir süreçte Uzakdoğu menşeli e-ticaret platformları düşük gümrük vergisiyle getirdikleri ürünlerin satışını yapmaya başladılar. Bu platformlar kazançlarının vergisini kendi ülkelerinde ödüyorlar. Sektör olarak darboğazdan geçtiğimiz ve yüksek maliyet baskısıyla boğuştuğumuz dönemde büyük bir haksız rekabetle karşı karşıyayız.”

Sinan Öncel “Avrupa Birliği (AB) ve ABD başta olmak üzere birçok ülke söz konusu e-ticaret platformlarıyla ilgili mevzuatlarını güncellemeye hazırlanıyor. Ülkemizde de en kısa zamanda ilgili mevzuatın güncellenmesi gerekiyor. Aksi takdirde sadece e-ticaret firmaları ve markalarımız için değil ülkemizin genel ticareti açısından da telafisi imkânsız zararlarla karşılaşabiliriz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Yerli’lerden Çin isyanı: ‘Vergi avantajları ciddi bir haksız rekabet yaratıyor’
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz