Adana Kasaplar Odası Başkanı’nın et fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamayı yargıya taşıdıklarını belirten Yumaklı, “Et fiyatlarında bir değişim yok. Ancak fiyat artışı yaratma çabaları var. Bu tür bulanık suda balık avlama girişimlerine karşı en güçlü şekilde mücadele edeceğiz. Et ve Süt Kurumu ile piyasayı yakından takip ediyor ve düzenliyoruz” dedi.
Bakan Yumaklı, et üretiminde yerli üretimi artırmaya yönelik projelerden bahsederek, anaç hayvan stoku oluşturma çalışmalarını hızlandırdıklarını kaydetti. Iğdır’daki TİGEM arazilerinde 10 bin olan hayvan sayısının 20 bine çıkarılacağını, Şanlıurfa Ceylanpınar’da ise 70 bin anaç hayvan stoku oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı. Yumaklı, “Üç yıllık bir perspektifle çalışıyoruz. Bu sürenin sonunda et ithalatını konuşmuyor olacağız” ifadelerini kullandı.
Et fiyatlarında asgari ücret artışının ardından yaşanan fiyat dalgalanmalarına değinen Yumaklı, makul kâr oranlarının kabul edilebilir olduğunu, ancak maliyetin 10 katı satış fiyatı belirleyenlere karşı müdahale edeceklerini söyledi. “Fahiş fiyatlama kimseye fayda sağlamaz, bu konuda tedbirlerimiz devam ediyor” dedi.
Ürün fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden birinin arz-talep dengesi olduğuna vurgu yapan Yumaklı, Hal Yasası’nın yenilenmesi için Ticaret Bakanlığı ile ortak çalıştıklarını belirtti. “2025 yılı içerisinde yeni düzenlemeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.
Bakan Yumaklı, Suriye’nin tarımsal ve hayvansal üretim altyapısını desteklemek için 14 kişilik bir ekip oluşturduklarını açıkladı. “Suriye’nin üretim altyapısını yeniden ayağa kaldırmak için bir eylem planı hazırlıyoruz. Bitkisel ve hayvansal üretim ihtiyaçlarına yönelik çözümlerle yanlarında olacağız” dedi.
Yorumlar kapalı.