1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Zam sınırı için geri sayım başladı! Kira fiyatları fırlayacak, kiracı ağlayacak: Uzmanlar yanıtladı

Zam sınırı için geri sayım başladı! Kira fiyatları fırlayacak, kiracı ağlayacak: Uzmanlar yanıtladı

featured
service

Ekonomim’de yer alan haberde Ceran, “İş yerleri için bir değişiklik söz konusu değil ancak konutlarda ciddi bir kaos yaşanıyor ve durum uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Yeni dönemde artış zamanı gelen kiracı TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranına göre zam yapmak durumunda. Sözleşmesinde farklı bir madde yoksa, TÜFE oranında diye belirtilmişse artışı da bu orana göre yapmak zorunda” dedi.

Uzman, ayrıca şu bilgileri verdi: “Geçmiş 2 yılda yüzde 25 zam yapıldıysa yeni dönemde geçmiş 2 yıldaki farkları da TÜFE rakamlarına ekleyerek zam yapılamaz.”

Ceran, “Yeni düzenleme ile 5 yılını doldurmayan kiracılar için yaşanan anlaşmazlıklarda kira tespit davası değil, kira uyarlama davası yoluna gidebilir. Sözleşme yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen olağanüstü bir durum yaşanması halinde uyarlama davasına gidilebiliyor. Enflasyon, salgın hastalık, döviz kuru, deprem gibi durumlar buna dahildir. Bununla birlikte, kira kontratının 5 yılı doldurması halinde, yapılan artışı az bulan mülk sahibi ya da artışı yüksek bulan kiracı da kira tespit davası açabilir” şeklinde konuştu.

Kira artışlarında ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların arabuluculuk ve uzlaşma yollarıyla çözülememesi halinde kira uyarlama davası ya da kira tespit davalarının açılabileceğini belirten Ceran, kiracıların ve ev sahiplerinin hukuki haklarını bilmesi gerektiğini vurguladı.

'Kiracı ile kiraya verenin orta noktada buluşabileceği bir sınırlama olmalı'

1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni düzenleme, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki kira kontratlarına etki edecek. Yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla birlikte, kira fiyatlarının nasıl şekilleneceği merak konusu oldu. Uzmanlar, bu sürecin anlaşmazlıkları artırabileceği ve normale dönüşün zaman alabileceği uyarısında bulunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zam sınırı için geri sayım başladı! Kira fiyatları fırlayacak, kiracı ağlayacak: Uzmanlar yanıtladı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz