1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Zamlar enflasyon dostu maaşlar enflasyon canavarı: Yük yine milletin sırtına bırakılıyor

Zamlar enflasyon dostu maaşlar enflasyon canavarı: Yük yine milletin sırtına bırakılıyor

featured
service

Elektriğe 1 Temmuz’dan itibaren gelen yüzde 38’lik zammın ardından doğalgaz fiyatları da aynı oranda arttı. EPDK, konutlara etkinin yüzde 24 olacağını kaydetti. Ekonomist Serkan Özcan, enflasyonla mücadelenin milletin sırtına yüklendiğini belirtti.

Hakan Kara “Yıl sonu enflasyon hedefinin tutması olasılığı sıfırlandı. Yılın kalanı vatandaş için zor geçecek” dedi. Barış Soydan ise “Doğal gaz fiyatları dünyada düşüyor. Gaza zam piyasa ve kurla ilgili değil, bütçe açığını kapatmak için” ifadesini kullandı.

Hükümet bu sene asgari ücrete ara zam yapmayacağını duyurdu. Bunun en büyük nedenlerinden birini de enflasyon olarak gösterdi. Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyonun faturasını asgari ücrete kesen hükümet, bu sene yine patronları sevindirdi.

Fakat ücretli çalışanlara zam yapılmamasına rağmen zamlar hız kesmedi. Hükümet’in bir anlamda çatısı altında olan elektrik, doğal gaz, su, köprü, otoyol ve benzeri birçok kalemde fiyat artışları hız kesmedi. Bu tablo karşısında vatandaşlar zamları enflasyon dostu asgari ücreti de enflasyon canavarı olarak tanımladı. En son zam haberi de Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ’den (BOTAŞ), geldi.

Ağustos tarifesini yayınlayan BOTAŞ bir anlamda zamlı tarifeyi de paylaşmış oldu. Buna göre, ağustos itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı yüzde 38, yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatı ise yüzde 33,1 arttı. Elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı ile yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin 1 metreküp ve üzerinde olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatında değişiklik olmadı. Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğalgazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 380 lira olarak belirlendi.

Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 12 bin lira olarak duyuruldu. BOTAŞ’ın konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine Ağustos’ta uygulayacağı satış fiyatı ise 1000 metreküp doğalgaz için 5 bin 631 lira olarak açıklandı. Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık hesaplanıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ise konuya ilişkin bir açıklama yayınladı.

EPDK, yüzde 38 ve yüzde 33,1’lik zammın birim gaz alım bedeline yansıyan artışlar olduğunu belirtti. EPDK, “Nihai faturada belirleyici olan birim gaz alım bedeli, sistem kullanım bedeli ve vergiler dâhil hesaplandığında Türkiye geneli için konut fiyatları ortalama yüzde 24,4 oranında artmıştır” ifadesini kullandı.

BOTAŞ, doğalgaza ağustos itibarıyla yüzde 38 zam yapıldığını duyurmuştu. Dün yazılı açıklama yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, zammın konutlara yansımasını yüzde 24,4 olduğunu söyledi. BOTAŞ açıklamasındaki artışların birim gaz alım bedeli olduğunu kaydetti. Açıklama şöyle sürdü: “Sonuç olarak nihai faturada belirleyici olan birim gaz alım bedeli, sistem kullanım bedeli ve vergiler dahil hesaplandığında Türkiye geneli için konut fiyatları ortalama yüzde 24,4 oranında artmıştır. Diğer bir deyişle 1 metreküp doğal gazın fiyatı nihai olarak ortalama 7,6 TL’den 9,4 TL’ye çıkmıştır.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zamlar enflasyon dostu maaşlar enflasyon canavarı: Yük yine milletin sırtına bırakılıyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ankara Gündem Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sosyal Medyada Biz