Sabahın erken saatlerinde hasada başlayan çiftçiler, hünnapları ağaçlardan sırık ve makineler yardımıyla topluyor. Ağaç diplerine serilen örtülere dökülen meyveler, elek makinesinde boylama işleminden geçirilerek yapraklarından ayrılıyor. Ardından kurutulmak üzere serilen hünnaplar, yaklaşık dört gün kuruduktan sonra satışa hazır hale getiriliyor.
“Şeker ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa şifalı. Hünnap topladıktan sonra eleklerimizde boylama yapıyoruz sonrasında kurutuyoruz.
Bu yıl yaklaşık 300 ton rekolte beklenen Demirci hünnabı, tamamen organik yöntemlerle, yani zirai ilaç kullanılmadan üretiliyor. Coğrafi işaret tesciliyle kalitesi ve doğallığı tescillenen bu değerli ürün, Türkiye’nin farklı bölgelerinden yoğun talep görüyor.
Yaşken kilogram olarak ağır geliyor ama kurutulma yapılırsa 4 yıl tazeliğini koruyor. Bu yıl arazimde yaklaşık 2 ton rekolte bekliyorum.
Demirci’de 20 yıldır hünnap üretimi yapan Mehmet Dede, 700 ağaçtan elde ettiği hünnapları hasat ettiğini belirterek, bu meyvenin sağladığı ekonomik katkının yanı sıra, sağlık açısından da bölge halkı için büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.
İnternetten satış yapıyorum genellikle, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine gönderiyorum. Almanya’ya da ürün gönderimi yapıyorum.”
Yorumlar kapalı.