Astımlı hastaların solunum yolları hassas olduğu için sigara dumanı, ağır kokular, soğuk algınlığı gibi pek çok çevresel faktör nefes almayı zorlaştırabiliyor. Dr. Soysal, astımın genetik temellerinin bulunduğunu, ancak çevresel faktörlerin de tetikleyici etkisi olduğunu belirtiyor. Polenler, ev tozu akarları, rutubet, küf, mantar sporları gibi çevresel etkenlerin özellikle bahar aylarında alerjik astımı olan kişiler için risk oluşturduğunu ifade ediyor.
Alerjik yapıya sahip kişilerde alerji, zamanla farklı organlarda da kendini gösterebilir. Burun akıntısı, göz sulanması, cilt kaşıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar, astımda da görülebilir ve zamanla şekil değiştirebilir. Stres, hava kirliliği, duman ve klimalardan gelen hava da alerjik astımı tetikleyen faktörler arasında yer alıyor. Dr. Soysal, bu faktörlerin kontrol altına alınmasının alerjik astımı olan kişilerin yaşam kalitesini artırabileceğini belirtiyor.
Alerjik astım, karşılaşılan alerjenlerle birlikte bronşlarda kasılma ve daralmaya yol açıyor. Bu durum nefes almayı güçleştiren belirtilerle kendini gösteriyor:
Yorumlar kapalı.