BEBEKLERDE AŞIRI TÜYLENME BAŞLADI
Araştırmacılar, minoksidilin bebeklerin vücuduna hem topikal yolla hem de dolaylı olarak ağız yoluyla geçtiğini öne sürüyor. Minoksidil, reçetesiz satılan birçok saç dökülmesi ürününde aktif madde olarak bulunuyor.
Avrupa Farmakovijilans Risk Değerlendirme Komitesi, sağlık uzmanlarına yönelik bir uyarı yayımlayarak minoksidilin bebeklerde hipertrikoza neden olabileceğini belirtti. 2017 yılında benzer bir olayda, İspanya’da 17 çocuğun yanlışlıkla asit reflü ilacı yerine minoksidil içeren ürün kullanması sonucu “kurt adam sendromu” geliştirdiği kaydedildi.
Hipertrikoz vakası görülen bebeklerin sırt, yüz ve bacak bölgelerinde ince ve yoğun tüylenme olduğu tespit edildi. Bazı durumlarda tüylenme o kadar belirgin hale geldi ki, bebeklerin neredeyse her yanı kıllarla kaplandı.
VAKALAR İLAÇ KULLANIMIYLA BAĞLANTILI
MALEZYA’DA DA GÖRÜLDÜ
Özellikle 2023 yılında yaşanan bir olay, kamuoyunda “kurt adam sendromu”na yönelik farkındalığı artırdı. Nisan ayında emzirilen bir bebeğin iki ay boyunca tüm vücudunda aşırı tüylenme yaşaması üzerine yapılan incelemelerde, babanın %5 minoksidil içeren bir saç dökülmesi ürününü kullandığı ortaya çıktı. Tedavinin sonlandırılmasının ardından bebekteki tüylenme tamamen geriledi.
Fransa’da bir kız çocuğunun yanlışlıkla bir çay kaşığı minoksidil içmesi sonucu taşikardi ve hipotansiyon nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Malezya’da ise iki yaşında bir kız çocuğunda nadir görülen bir doğuştan hipertrikoz vakası yaşandı.
Rapora göre, İspanya’daki tüm vakalarda ebeveynlerin minoksidil kullanımını bırakmasıyla bebeklerdeki istenmeyen tüylenme azaldı.
Yorumlar kapalı.