Gençler üzerinde yapılan araştırmalar, dijital araçları sık kullanan kişilerin dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, zihin karışıklığı ve konsantrasyon eksikliği yaşadığını belirtti. Uzmanlar, dijital demans olarak adlandırılan geçici unutkanlık halinin gelecek yıllarda tehlikeli bir sağlık sorunu haline gelmesi konusunda uyarılarda bulundu.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, dijital demanstan korunmak için alınabilecek önlemleri anlatan nörolog Doç. Dr. Tamer Yazar, şunları söyledi:
“Dijital teknoloji bakıldığında bilgi edinmek için bir araçtır. Ancak biz günümüzde dijital teknolojiyi hayatımızın her yerinde kullanır hale geldik. Sosyal ilişkilerimiz de artık dijital alanda. Birbirinin yüzünü görmeden yıllarca sosyal medyadan arkadaşlık kuran insanlar var. Yüz yüze insanlarla kurduğunuz etkileşimler hafızamızda önemli bir yer ediniyor. Gençler özellikle sosyal izolasyondan uzak durmalı.”
Genç yaşlarda unutkanlığın temelinde konsantrasyon ve odaklanma problemlerinin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tamer Yazar, şöyle konuştu:
“Demans 65 yaş üzerinde bireylere görülen bir rahatsızlık. Ancak biz son zamanlarda genç hastalarımızdan da unutkanlık şikayetleri alıyoruz. Bu durumu tabii ki bildiğimiz demanstan ayırmamız gerekiyor.
Eskiden pek çok bilgiyi hafımıza kaydederken günümüzde her işimizi teknolojik aletler üzerinden yapıyoruz. Bir adres bulmamız gerektiğinde ya da bir numarayı kaydetmemiz gerektiğinde elimiz hemen telefonlara gidiyor.
Günümüzde yakınlarının telefon numarasını ezbere bilen çok az kişi vardır. Tüm bunlar da daha çok dikkat dağınıklığı diyebileceğimiz sorunlara ve bellek bozukluklarına sebep oluyor.”
Teknolojinin fiziksel zararlarının yanında kişilerin sosyalleşme şekillerini de değiştirdiğini belirten Doç. Dr. Tamer Yazar, şu bilgileri paylaştı:
“Dikkat dağınıklığı ve unutkanlık şikayeti ile gelen hastalarımıza daha çok kitap okumalarını, temiz havada yürüyüş yapmalarını, yeni bir dil öğrenmelerini tavsiye ediyoruz.
Yorumlar kapalı.