Yumurta kabukları, kalsiyum karbonatın yanı sıra potasyum ve fosfor içerir. Bu mineraller, bitkilerin yapısını güçlendirmeye ve toprağın pH dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Uzmanlar, özellikle domates, biber, patlıcan gibi ürünlerde yaygın görülen kalsiyum eksikliğine bağlı çiçek ucu çürümesini önlemede yumurta kabuklarının etkili olduğunu belirtiyor.
Yumurta kabukları, domates, brokoli, karnabahar, biber gibi bitkilerde fayda sağlarken, yaban mersini ve açelya gibi asidik toprağı seven bitkilere önerilmiyor. Bahçenizin ihtiyaçlarını doğru belirlemek için toprak testi yaptırmanız tavsiye edilir.
-Kullanılmış yumurta kabuklarını yıkayarak üzerindeki kalıntıları temizleyin.
Bitkilerinizin daha hızlı faydalanabilmesi için yumurta kabuklarından sıvı gübre de yapmak mümkün. Yumurta kabuğundan besin çayı yapmak için şunları uygulamanız yeterli:
Bitki uzmanları, ezilmiş yumurta kabuklarının kompostlara eklenmesini önererek bitkiler için büyük katkılar sağladığını vurgulayarak; yüksek asitli toprağa sahip sebze bahçelerinde yumurta kabukları kullanıldığında, toprak dengelenerek bitkilerin besin emilimi artırdığını söylüyor.
-Kabukları bir gece boyunca dondurucuda bekletin veya 200 derece fırında 20 dakika kadar kurutun.
-Ezilmiş kabukları bir tencereye koyup üzerini suyla doldurun.
-Havan, oklava ya da mutfak robotu kullanarak kabukları toz haline getirin.
-Karışımı kaynatıp soğumaya bırakın.
-Ezilmiş kabukları bitki köklerinin yakınına serpiştirin veya kompostunuza dahil edin.
-Süzerek elde edilen suyu bitkilerinizi sulamak için kullanın.
BU DETAYLARA DİKKAT
Uzmanlar, yumurta kabuğu gübresini yılda iki kez, sonbahar ve ilkbahar aylarında uygulamanın yeterli olduğunu belirtiyor. Ayrıca, fazla miktarda yumurta kabuğu kullanımı toprak dengesini bozabilir. Dengeli bir kompost karışımı, tüm bahçeler için güvenli bir seçenek olacaktır.
Yorumlar kapalı.