Uzman Diyetisyen Gülsüm Hazman, soğuk kış günlerinde düzenli sakatat tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtiyor. Sakatatın içeriğinde bulunan zengin besin öğeleri sayesinde, anemi ve demir eksikliği gibi hastalıklarla mücadeleye yardımcı olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, yüksek B vitamini içeriği ile unutkanlık sorununa karşı etkili olduğu ve özellikle B12 vitamini açısından zengin olması nedeniyle, unutkanlık yaşayan bireylere önerildiği ifade ediliyor.
Diyetisyen Hazman, sakatatın çocuklar ve gençler için de faydalı olduğunu, düzenli tüketildiğinde konsantrasyon eksikliğini gidererek derslere olan ilgiyi artırabileceğini belirtiyor. Aylık 2 kez sakatat tüketimi, özellikle çocukların gelişimi ve okul başarısı için öneriliyor.
Sakatat, yüksek A ve B vitamini içeriği ile bağışıklığı desteklerken, aynı zamanda demir ve B12 açısından da zengin bir besin kaynağı olarak dikkat çekiyor. Ancak, Diyetisyen Hazman, gut, tansiyon ve kolesterol gibi hastalıkları bulunan kişilerin sakatattan uzak durmasını öneriyor. Sakatatın içerdiği yüksek yağ oranı, bu tür sağlık sorunları olan bireyler için zararlı olabilir. Ayrıca, sağlıklı bireylerin bile sakatatı fazla tüketmemeleri gerektiğini belirtiyor; çünkü aşırı tüketimi obeziteye yol açabilir.
Sivas’ta kış aylarının gelmesiyle birlikte sakatat talebinde önemli bir artış yaşanıyor. Kasaplık yapan Adem Yıldırım, Sivas’ta havaların soğumasıyla sakatata olan ilginin daha da arttığını belirtiyor. “Kış şartları oldukça ağır geçiyor ve sakatat, sağlıklı ve faydalı bir gıda olduğu için talep daha fazla oluyor” diyen Yıldırım, yoğun talep nedeniyle sakatat ürünlerinde yetişme sıkıntısı yaşadıklarını ifade ediyor. Sivas’ta paça, işkembe, böbrek, yürek, ciğer ve mumbar gibi sakatatlar, kış aylarında daha çok tüketiliyor.
Yorumlar kapalı.