Yurt’ta yer alan habere göre, böbrek sağlığını korumak, genel sağlık için çok önemli. Böbreklerimizi sağlıklı tutarak vücudumuz atıkları uygun şekilde filtreleyerek dışarı atacak ve metabolizmamızın düzgün çalışmasına yardımcı olması için hormonlar üretir.
Sağlıklı bir insan için günde 4 gram yemek tuzu tüketimi yeterli, ancak dünya oranlarına bakıldığında Türkiye en fazla tuz tüketen ülkelerden biri. Fazla tuz kullanımının, kan basıncını artırarak kalp ve damar hastalıkları ile birlikte böbrek hastalıklarını da tetiklediği unutulmamalı. Bunun için ilk adım olarak masadan tuz kaldırılmalı.
Su içmek, insan metabolizmasının sağlıklı işleyişi için önemli. Vücut susuz kalırsa, ilk olarak böbreklere etki eder. Çünkü su içmemek kan basıncını yavaşlatır. Normal süreçte bir dakikada kalpten pompalanan kanın yüzde 20’si ise böbreklerden geçer. Böylelikle vücudun susuz kalması ile ilk olarak böbrekler alarm verir. Sağlıklı bir insanın günde 1.5-2 litre su içmesi gerekli. Vücudun ihtiyacı olan suyun alınmaması halsizliğin yanı sıra böbreklerde de taş oluşumuna yol açabilir.
Su içmek ne kadar rutin bir alışkanlıksa, idrar yapmak da zararlı olan sıvı atıkların atılması için gerekli bir eylem. Ancak birçok kişi hijyenik nedenler ya da bir takım yanlış alışkanlıklar sebebiyle idrarını gün içerinde sıklıkla tutmak. İdrar tutmak tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına, mesane yapısının bozulmasına ve böbrek yetmezliğine kadar ilerleyen ciddi tablolara yol açabilir. Bir kişinin normal bir süreçte günde 4-6 kez idrarın yapılması gerekir.
Birçok böbrek hastalığında idrarda atılan protein miktarı artar. İdrardaki bu artmış protein zamanla böbrek yapısında geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Bu durumda fazla protein tüketmek, böbrek hastalığının hızlanmasına yol açar. Birçok gencin vücut geliştirme adına kontrolsüz bir şekilde aldığı takviye proteinler de akut böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Yorumlar kapalı.