Taze fasulye ve bamya gibi mevsim sebzelerinin yüksek pH değerine sahip olduğunu ifade eden Akbulut, Bu ürünlerin konserve olarak saklandığını belirterek zehirleme riskinin yüksek olduğuna değindi. Domates soslarına göre daha yüksek zehirleme oranı bulunan bu ürünlere karşı uyarılarda bulunan Akbulut, evde yapılacak konserve ürünlerinin kavanoz kapaklarının mutlaka yeni olması gerektiğinin altını çizdi.
Konserve malzemesinin sıcak bir şekilde doldurulması ve kavanoz kapağının sıkı bir şekilde kapatılması gerektiğini belirten uzman isim, konservenin açıldıktan sonra hızlıca tüketilmesi gerektiğini de vurguladı. Küçük porsiyonda halinde saklanması gerektiğini belirten Akbulut, konservelerin serin, Kuru ve direkt olarak güneş ışığı almayan yerde saklanması gerektiğinin altını çizdi.
Geçtiğimiz sene gündemde yer alan en önemli konuların başında konserve gıdalar yer aldı. Geçtiğimiz yıl, Iğdır’da dört çocuk annesi C.Y. (67) evinde yaptığı sebze konservesini eşi H.Y. (68) ile birlikte tüketmiş ve çift solunum yetersizliği, konuşma bozukluğu ve çift görme şikayetiyle Iğdır Devlet Hastanesi’ne başvurmuştu. Konserveden zehirlendiği anlaşılan C.Y ise tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti.
Konserve Salçanın oksijenle birleşmesi durumunda hızlıca bozulduğunu belirten Uzman Diyetisyen Betül Merd, renk, tat, ve dokuda değişiklikler görülebildiğini vurguladı. Ev yapımı salçaların depolanma, Işık, sıcaklık, havayla maruz kalma etkilerinin azaltılması gerektiğini vurgulayan Merd, ürünlerin daha uzun ömürlü olmasıdır bu sayede sağlanabileceğini aktardı. Merd, “Domates salçasının pH seviyesi ve stabilitesi, raf ömrü için önemlidir. Domatesler doğal olarak asidiktir ve salçanın pH’ı, bozulmaya karşı duyarlılığını etkiler. Salça için doğru kaplar seçilmelidir. Kavanozlar camdan ve kapakları da hava geçirmez olmalıdır.” dedi
Yorumlar kapalı.