Yumurtanın Çin kültüründe de önemli bir yeri bulunuyor. Hamile ve lohusa olan kadınların günde 10 yumurta yemeleri yaygın bir gelenek. Bu sayede yumurta içerisinde bulunan ‘kolin’ maddesi, bebeğin beyin gelişiminde önemli bir rol oynuyor.
Prof. Dr. Canan Karatay, yumurtanın kilo verme sürecinde de son derece etkili olduğunu belirtti. Düşük kalorili bir besin olan yumurta, doğru miktarda tüketilirse kas kazanımını sağlar, göbek çevresindeki yağlardan kurtulmaya yardımcı olur.
Sabah’ta yer alan habere göre, Prof. Dr. Canan Karatay’a göre yumurtanın ‘süper besin’ olabilmesi için tüketilecek yumurtanın fabrika değil serbest tavuk yumurtası olması gerekiyor.
Prof. Dr. Canan Karatay, beyaz dokusunda dokuz farklı amino asit bulundurduğunu ve vücut için gerekli olan proteinlerin temel maddesi amino asitlerin doğal şekilde vücuda girmesi adına yumurta tüketiminin sağlık açısından büyük bir önemi olduğunu söyledi.
Aynı zamanda sarı dokusunda ise A, D, E ve K vitaminlerini, omega-3, omega-6,ve folik asit barındıran yumurtanın sarı veya beyaz kısmının ayrılmadan bütün bir şekilde yenmesini öneriyor. Günde 10 adet yenmesi önerilen yumurta öğünler arası düzenli paylaşılarak tüketilmeli.
Prof. Dr. Canan Karatay’ın yumurta tüketiminde dikkat çektiği bir diğer önemli konu haşlanma derecesi. Çok uzun süre haşlanması sonucunda yumurtada trans yağ meydana gelerek proteinin bozulması sonucu sarı kısmının çevresinin yeşil renge döndüğü gözlemlenir. Bu sağlıksız durumun yaşanmaması haşlanma süresi 10 dakikayı geçmemeli.
Ayrıca yumurtayı yağda kavurmak yerine kayısı ve rafadan kıvamda yemenin daha sağlıklı olduğunu da ekledi.
Yorumlar kapalı.