Yozgat’ın Çekerek ilçesine bağlı Sarı köyünde yaşayan 42 yaşındaki İlyas Çakan, 2005 yılından bu yana bakır çubuk yöntemiyle su kaynaklarını keşfetmeye devam ediyor. Modern teknolojilerin gelişmesine rağmen, Çakan’ın bu kadim yöntemi hala birçok çiftçi ve arazi sahibi tarafından tercih ediliyor.
Çakan, bakır çubuklar yardımıyla su kaynaklarını bulmakta oldukça başarılı. Şu ana kadar Yozgat başta olmak üzere Tokat ve Kütahya gibi illerde birçok su kaynağını tespit eden Çakan, toplamda 2 bine yakın tarla ve bahçenin suya kavuşmasına yardımcı oldu. Çubuklar, suyun bulunduğu yerleri göstererek Çakan’a rehberlik ediyor. Çakan, bu yöntemin yanılma payının olmadığını ve her zaman doğru sonuçlar verdiğini belirtiyor.
Geleneksel yöntemlerle su bulma işine olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Çakan’ın telefonuna gelen taleplerin yoğunluğu, bu işe olan ilginin ne denli yüksek olduğunu gösteriyor. Çakan, çiftçilikle uğraştığı zamanlarda bile su aramayı sürdürüyor ve bu işi büyük bir özveriyle yapıyor.
19 yıldır bahçe ve tarlalarda su aramayı sürdürdüğünü söyleyen Çakan, “Ben çiftçilikle uğraşıyorum. Çiftçilikten arta kalan zamanlarda elimden geldiği kadar da su buluyorum, bu zamana kadar 2 bin kişiye su buldum ve hiçbir şekilde daha henüz suyum çıkmadı diyen olmadı, az ya da çok çıkıyor ama yine de çıkıyor. Toprak altında damarlara göre suyu tespit edebiliyorum. Her insanda ayrı bir manyetik enerji var, bu enerjiyi bakır tellere verdiğin zaman toprak altındaki suyun enerjisi birleşince elimdeki bu bakırlar çarpı haline geliyor ve bu sayede orada suyun olduğunu tespit edebiliyoruz” dedi.
Yorumlar kapalı.