11 Ekim’den itibaren, bu harika kuyruklu yıldız Kuzey Yarımküre’den çıplak gözle izlenebilecek. TUA, “Ne kadar parlak olacağını o gün deneyimleyeceğiz!” diyerek, kuyruklu yıldızın 12 Ekim’de Dünya’ya en yakın geçişini yapacağını ve bu süreçte maksimum parlaklığa ulaşacağını belirtti.
C/2023 A3 sadece parlaklığıyla değil, 21 derece uzunluğundaki dikkat çekici kuyruğuyla da ön planda. Bu uzunluk, Dolunay’ın çapının yaklaşık 42 katına denk geliyor!
TARİHİN EN ETKİLEYİCİ KUYRUKLU YILDIZLARINDAN BİRİ OLABİLİR
Kuyruklu yıldızlar, genellikle buz, toz ve kayalardan oluşan, asteroit benzeri gök cisimleridir.
TUA’nın açıklamalarına göre, bu kuyruklu yıldız, tarihteki en etkileyici kuyruklu yıldızlardan biri olmaya aday! Gökyüzünde görsel bir şölen izlemek isteyenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat.
Kuyruklu yıldızlar, Güneş’e yaklaştıklarında, çekirdeklerinde bulunan buzun buharlaşmasıyla etraflarına bir gaz ve toz bulutu (koma) yayarlar. Güneş’in ışınları ve rüzgarları bu gaz ve tozları arkaya doğru iterek kuyruk oluşturur; bu nedenle bu gök cisimlerine “kuyruklu yıldız” denir.
Kuyruklu yıldızlar genellikle uzun, eliptik yörüngelere sahiptirler ve Güneş etrafında dönerken zaman zaman Dünya’dan gözlemlenebilirler. En ünlü kuyruklu yıldızlardan biri Halley Kuyruklu Yıldızıdır ve yaklaşık her 76 yılda bir Dünya’dan görülür.
Yorumlar kapalı.