Saç yıkamanın önemi tartışılmaz bir gerçektir. Yıkanmadığı takdirde saçlar yağlı ve kötü kokulu hale gelebilir, hatta kepeğe neden olabilir. Ancak, saç yıkamanın sıklığı konusunda herkes farklı bir yaklaşım sergiler. Kimi insanlar her gün saçlarını yıkarken, bazıları ise yıkama aralarını daha uzun tutar.
Saçınızı ne sıklıkla yıkamanız gerektiği, saç tipinize bağlı olabilir. Ancak, uzmanlar genellikle aşırı yıkamanın saçınıza zarar verebileceği konusunda hemfikirdir. Saç tellerinde bulunan doğal yağların yıkanması, saç sağlığı açısından önemli bir faktördür.
Wes Sharpton haftada bir yıkanması gerektiğini belirterek “Standart bir şampuan kullanıyorsanız, saçınızı gerçekten yalnızca haftada bir kez yıkamalısınız” dedi.
Şampuanların içerdiği deterjanların saçı ve saç derisini kurutması ve hasara neden olduğunu söyleyen Wes Sharpton “Bunun nedeni, tüm şampuanların deterjan içermesi ve deterjanların saçı ve saç derisini soyması, hasara neden olması ve hasarın onarılmasını gerektirmesidir. Bunun nedeni, şampuanın çok sert olmasıdır; görünür yağı kaldırır, ancak aynı zamanda saç sağlığına yardımcı olduğu için gerçekten bozulmadan bırakılması gereken faydalı yağı da saçlarımızdan ve saç derimizden uzaklaştırır.” şeklinde konuştu.
Sharpton, saçınızı her gün yıkamanız gerektiğini düşünüyorsanız, deterjan içermeyen, nazik bir saç temizleyici şampuan kullanılmasını önererek “Bu nedenle, nazik bir saç temizleyici şampuan kullanmıyorsanız, saçlarınızı yalnızca haftada bir kez yıkamanızı öneriyoruz. Deterjan içermeyen sampuanlar, kiri ve yabancı maddeleri temizleyerek, ancak doğal yağları geride bırakarak farklı bir şekilde temizler. Ayrıca ayrı bir saç kremi kullanımına da gerek kalmayabilir. Bu şekilde yıkadığınızda saçlarınızı istediğiniz sıklıkta, hatta gerekirse her gün yıkayabilirsiniz, çünkü dökülme riski yoktur…” dedi.
Sharpton özellikle sıkı bukleli saça sahip olanların dikkat etmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Aslında, özellikle sıkı bukleli insanlar için, saçınızı aşırı yıkamak saçınızı kurutabilir, zamanla hasara, uçların kırılmasına ve kırılmasına neden olabilir.”