Günlük hayatta sigaradan daha az hasarlı olduğu düşünüldüğünden dolayı seçim edilen elektronik sigaraların göründüğü kadar masum olmadığı ortaya çıktı.
Hekim Nikola Djordjevic’ın açıklamalarına göre elektronik sigara alışkanlığının beyinde dopamin ismi verilen bir kimyevi salgılayan yüksek nikotin seviyeleri sebebiyle bağımlılık yapıyor. Hatta gidişat o kadar korkunç ki Amerika Birleşik Devletleri merkezli Hastalık Hakimiyet Merkezi’nde de elektronik sigaralarla alakalı takribî 3.000 yeni akciğer hastalığı olayı bulunduğu belirtildi.
Fakat elektronik sigarayı harcayanlar kadar vazgeçen veya vazgeçmek isteyenler de var. Onunla alakalı olarak ise bu alışkanlığı hayatınızdan çıkardığınızda dakikalar içinde bedeniniz bir hayli farklılığa uğrayabiliyor. Bu süreç her ne kadar güç gibi görünse de bir bireyin bedeni bu süreçte bir hayli farklılıktan geçiyor.
Elektronik sigarayı vazgeçen bireylerin bedeninde gözlemlenen farklılıklar ise şu biçimde:
1. VAZGEÇTİKTEN 20 DAKİKA SONRA
Öncelikle alışkanlıktan bırakma kararı tesirini kısa vakit içerisinde göstermeye başlıyor. bLADbible’a göre hekim Nikola Djordjevic’e göre kalp atış sürati, vazgeçtikten sonraki 20 dakika içinde basmakalıpa dönüyor.
2. BİRKAÇ SAAT SONRA
Dr. Djordjeviç, fiziksel semptomlardan bir tanesinin ise “baş sızısı, terleme, titreme, uykusuzluk, iştah çoğalışı, karın krampları ve kabızlık” olduğunu belirtiyor.
3. İLK 3 GÜN
E-sigara duyuları uyuşturabilir, ancak vazgeçtikten sonra bireyin gıdaları koklama ve tatma beceriyi çoğalacağından duyular geri döner. Ardından Dr. Djordjevic’in belirttiği gibi, nikotin yoksunluk bulguları üçüncü günde doruğa erişerek bedenden atılır. Fiziksel anlamda bulgular ise baş sızısı, terleme ve karın krampları olabilir.
4. 1 AY SONRA