Rutin göz tetkiklerinin ehemmiyetinden bahseden Göçgil açıklamasında erken safhada tespit edilmesi ismine hakimiyetlerin belirli yapılması gerektiğini vurgulayarak “Yeni öğretim seneyi başladığında çocuklar için göz hakimiyetinin ehemmiyeti oldukça büyüktür. Erken teşhis edilen göz problemleri, daha tesirli rehabilitasyon usulleri ve daha iyi neticeler elde etme uğrunu artırır. Özellikle bazı göz meseleleri, çocukluk yarıyılında daha kolay düzenlenirken, ilerleyen yaşlarda daha güç hale gelebilir. Göz sıhhati, genel sağlık vaziyetiyle yakından ilişkilidir. Bazı sistemik hastalıkların veya sağlık meselelerinin ilk bulguları gözlerde ortaya çıkabilir. Bu sebeple kumpaslı göz tetkikleri, genel sağlık vaziyetinin takibinde de ehemmiyetlidir.” dedi.
Göz sıhhatinin, iyi görmenin çocuklardaki galibiyet oranında oldukça önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Göçgil, “Görme en ehemmiyetli duyu uzvumuzdur. Sınıftaki tahtayı, kitapları ve öbür bilme materyallerini net bir biçimde görmek, bilme sürecinin esasıdır. Görme meseleleri olan çocuklar, derslerde geri kalabilir, odaklanma güçlüğü yaşayabilir ve mektep performansları negatif etkilenebilir. İyi görme, çocukların sosyal etkileşimlerini ve duygusal gelişimlerini de pozitif doğrultuda tesirler. Dostlarıyla etkileşimde bulunmak, reyin oynamak ve öbür etkinlikleri paylaşmak için iyi görme lüzumludur. Görme meseleleri olan çocuklar, bu cins etkileşimlerde zorlanabilir ve özgüven noksanlığı yaşayabilir.” açıklamasında bulundu.
Ayrıca çocuklarda yaşanan görme probleminin değişik sebeplerden kaynaklanabileceğini ifade eden Göçgil açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;
“Kırma yanılgıları miyopi, hipermetropi, astigmatizma, göz üşengeçliği, göz bitkinliği gibi meseleler sıkça görülen gidişatlar arasındadır. Ancak bunların erken teşhisi ve rehabilitasyonu için uzman bir göz hekiminin fikri lüzumludur. Netice olarak, çocukların mektepler açıldığında kumpaslı olarak göz hakimiyet tetkiklerine tabi yakalanmaları ehemmiyetlidir. Bu hakimiyetler, çocukların sağlıklı bir biçimde büyümelerine, bilmelerine ve hayatın her güzergahında faal olarak yer almalarına destekçi olur.”
Gözün en duyarlı uzuvlardan olduğunu ve bunun da sebebinin dışa sarihlik olduğunu vurgulayan Göçgil “Gözlerimiz dış etmenlere sarih yapısıyla bedenimizin en duyarlı uzuvlarından biridir. Dolayısıyla hem çocuklarımızın hem de bizlerin gözlerimizi gözetmek için bazı tavırlardan kaçınmamız ehemmiyetlidir.” dedi.
Yorumlar kapalı.