31 Mart yerel seçimlerinde CHP, sosyal demokrat kimliği ile büyük bir başarı kazansa da siyaset olarak “soldan” bakan sol ve sosyalist partiler bu seçimde büyük bir hezimet yaşadı.
Derinleşen yoksulluk dünyanın birçok yerinde sol partileri söz sahibi ya da etkin muhalefet konumuna yükseltirken, Türkiye’de bu durum AK Parti ve CHP’nin sıralamada yer değiştirmesiyle son buldu.
Sosyalist ve Komünist ifadelerini kullanan ya da gelenek olarak sosyalist geçmişi bulunan partileri sıraladığımızda en çok oy alan parti Türkiye İşçi Partisi olarak görünüyor.
Türkiye genelinde 0,16 oy oranına sahip TİP, sayı olarak da bu oranla 69 bin 998 seçmene karşılık geliyor. Onu, 0.11 oy oranı ile 47 bin 768 seçmenle TKP takip ediyor. Bu iki parti, kısa bir süre öncesine kadar aynı parti bayrağı altında seçimlere giriyordu.
Halkın Kurtuluşu, yüzde 0,02 ve 8 bin 587 oy, yüzde 0,06 oran ve 28 bin 820 seçmen, SOL Parti, 0,05 oy oranı 22 bin 19 seçmen ve Türkiye Komünist Hareketi 0,04 oy oranı ile 17 bin 745 seçmeni sandığa çekebildi.
Bu partilerin toplamının aldığı oy 194 bin 937 olarak sonuçlandı. Sandıkta birçok parti artan ve derinleşen yoksulluk sonucunda oyunu yükseltirken burada en çok oy kaybeden partiler yine sol partiler oldu.
DEM Parti, burada ismi sayılan partiler tarafından “sol” ya da “sosyalist” kimliği ile kabul edilmese de içerisinde bulunan ittifak yapısı olarak buradaki birçok partiden daha yoğun bir şekilde “sosyalist” alanı doldurabiliyor. Seçimin üçüncü partisi olan DEM Parti, yüzde 5.26 oy oranı ile yaklaşık 2 buçuk milyon kişinin oyunu almayı başardı.
Aday çıkarılmasına rağmen seçmenin, genel seçimlerde göstermiş olduğu desteğin adaylara yansımadığı DEM Parti’de de oy düşüşü devam ediyor.