Akıllı kontakt lensler sadece bir casus filmi objesi değil; bir süredir üzerinde çalışılıyordu. Araştırmacılar, glikoz seviyelerini izlemek, potansiyel olarak kanseri tespit etmek ve Black Mirror benzeri bir şekilde gözlerimizle fotoğraf çekmek de dahil olmak üzere çeşitli kullanımlar için lensler geliştirmeye çalışıyorlar.
Ancak bu lenslerin geliştirilmesinin önündeki engellerden biri, bu lenslere hem güvenli hem de kullanışlı bir şekilde nasıl güç sağlanacağı konusu. Mevcut piller metal içeren teller içerdiğinden, Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacılar daha biyouyumlu bir çözüm için gözün kendisine yöneldi.
Ekip, 0,02 inç inceliğinde biyo-güvenli bir pil geliştirdi. Gözyaşlarını şablon olarak kullanan pil, indirgeme olarak bilinen bir süreçte gözyaşlarında bulunan sodyum ve klorür iyonlarıyla reaksiyona giren glikoz oksidaz adı verilen bir enzimle kaplandı. Pil ayrıca elektrik üretilmesi için “devre” görevi gören su da içeriyor.
Nasıl çalışabileceğini test etmek için araştırmacılar, gözyaşını taklit etmek amacıyla tuzlu su çözeltisi kullanarak pili simüle edilmiş bir göze yerleştirdiler. Başarılı bir şekilde çalıştırılan pil, 45 mikroamper akım ve 201 mikrowatt maksimum güç üretti. Ayrıca, tipik bir lityum-iyon pilden yaklaşık 100 kat daha az olmak üzere, 200 kata kadar güç boşaltabildiğini tespit ettiler.
Akıllı kontakt lense güç sağlamak için şimdiden yeterli bir başlangıç noktasına sahip olan ekip, gelecekteki çalışmaların pilin üretebileceği elektrik akımı miktarını artırabileceğini söylüyor.
Yorumlar kapalı.