Cep telefonları, uslu saatler ile bataryayla çalışan değişik çeşitteki mahsuller, lüzum dinledikleri eforu üretmek için lityum bataryalara güvenirler. Bu parçacıkları iterek lityum bataryaların çalışma verimliliğini artırabilirsek, bir hayli alanda batarya ömrünü iyileştirebiliriz. Bu büyüme üreticiler tarafından kabul edilirse en çok beklenen büyümelerden biri olan uslu telefonların batarya ömrünü uzatacak.
Mühendis Shibani Lisa Biswal, anotlara püskürtmenin batarya ömrünün yüzde 22 ila 44 oranında artırdığını buldu. Ayrıca batarya hücreleri üzerindeki kaplama ölçüyü ne kadar yüksek olursa, o kadar yüksek verim elde edilebilir. Bu büyümeyle beraber ok büyük ve günlük yaşamımızda bataryayla çalışan nesnelerin kullanılmasında tamamen değiştirme potansiyeline sahip.
Yeni yöntem, teknoloji donanımlarında batarya ömrünü uzatıyor. Optimize edilmiş prelithiation teknolojisini kullanan bu süreç, bir silikon anotun daha kararlı olan lityum metal parçacıkları ile kaplanmasını direnir. Geliştirme, Rice’ın laboratuvarında kimya ve biyomoleküler mühendisler tarafından anot üzerine bir parçacık karışımı katmanı püskürtülerek yapıldı.
Bir Hayli avantajına karşın, dezavantajları da vardır. Bütün kapasitede çalışırken %100 şarj, bataryadaki parçacıkların varlığı hakikatinde sonraki döngülerde bataryayı daha süratli boşaltmaya başladı. Natürel ki, öteki iyileştirmeler de batarya verimliliğini artırmaya dayanakçı olur. Lityum iyon bataryalardaki grafitin silikonla değiştirilmesi enerji yoğunluğunu artırır.
Ancak, lityum iyon bataryalarda verimliliğini artıran parçacık spreyler gibi, bataryadaki silikonun da bazı mahzurları vardır. Buradaki en büyük mesele ise hakikatinde ilikonun, bataryayı süratli harcayan lityumu harcayan bir katı elektrolit arayüzü oluşturabilmesidir. Ancak bu mesele aşılabilirse, bu yeni mikropartikül ve lityum-iyon bataryalarda silikon kullanımını daha uzun ömürlü, daha emin bataryaların ortaya çıkmasına neden olabilir.