ekonomim.com’dan Selenay Yağcı’ya konuşan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, iç pazarda satışların yüzde 18 çoğalmasının nedenlerinden birinin harcayıcıların bozulan ürünlerinin yerine yenisini alması olduğunu belirtti. Sığın, servis fiyatlarının pahalı hale geldiğini kaydolarak, “Tamir ettirmek yerine bozulan birkaç senelik ürünü değiştiriyorlar. Özellikle ‘daha önceki getir yeni götür’ gibi yenilemeyi teşvik eden kampanyalar da tesirli oluyor” dedi.
ANKARAGÜNDEM – Elektronikte artan servis fiyatları harcayıcıyı yeni ürün almaya zorluyor. Enflasyonun tesiriyle tamir maliyetleri son bir senede dolar bazında yüzde 30, TL bazında ise yüzde 110 arkasıydı. Servise giden beyaz eşya, minik konut aletleri gibi elektronik aletin tamir fiyatları, yenisinin 3’te 1 maliyetine geldi.
İç pazardaki beyaz eşya satışlarının yüzde 50’sinin başkalaşımdan geldiğini söyleyen Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret Genel Müdür Dayanakçısı ve TÜRKBESD İdare Heyeti Azası Semir Kuseyri, beyaz eşyada başkalaşım müddetinin de 10 seneye düştüğünü belirterek, “Kullanıcılar, 10 senenin üzerindeki ürünlerini tamir ettirmeyi tehlike olarak görüyor. Beyaz eşyada teknoloji süratli ilerliyor. Harcayıcı yeni teknolojileri de tutmak istiyor. 10 sene evvelki ürünler mesela enerji tasarrufu açısından da iyi değil. Enerji tasarruflu yeni ürünler de metamorfozu destekliyor” diye konuştu.
Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendeciler Derneği BEYPER Başkanı Ali Yıldız, son yarıyılda başkalaşım kampanyalarına arzın çoğaldığını ifade ederek, harcayıcının 10 seneyi dolmadan bozulan çamaşır cihazı, buzdolabı gibi ürünlerini yenilemeyi seçim ettiğini söyledi.
Yedek parça maliyetlerinin de her şey gibi enflasyon tesirinde olduğunu söyleyen Tutkum İdare Heyeti Başkanı Murat Kolbaşı, enflasyon fobisinin harcayıcının lüzum dinlediği anda yeni ürün alışverişi yapmasına neden olduğunu söyledi. Dolardaki çoğalışla beraber yedek parçaların maliyetinin çoğaldığını dolayısıyla bunun da tamir maliyetinin son senede vasati yüzde 30 yükselttiğini kaydolan yetkili servis Kazım Öğrenir, “Natürel gider arızaya ve ürüne göre değişiyor. Ancak bir hayli kullanıcı ürünü daha öncekiyse yenisini almaya yöneliyor. Misalin minik konut aletlerinde ürün değiştirmek daha iyi bir yatırım görülüyor. Buzdolabı gibi ürünlerde ise motor arızası gibi büyük arıza varsa başkalaşım nerdeyse 8-10 bin liraları buluyor. Kullanıcı ürünü vasati 5 senelik ise değiştirme yolunu seçiyor” diye konuştu. HABER MERKEZİ