Daha evvel 4 kere ÇED raporu iptal edilen ve 1 kere kapatma kararı verilen Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Kuruluşu, duruşma kararlarına karşın kapatılmaması nedeniyle Çavuşlu ulusu kuruluş önünde nöbet yakalamış ve 11 gün süren nöbet sonunda kuruluşun faaliyetleri sona ermişti. Valilik ve Giresun Katı Atık Birliği tarafından 5 Temmuz’da yapılan müracaat üzerine dün Giresun Etraf ve Şehircilik Şehir Müdürlüğü 5’inci kere kuruluş için ÇED pozitif kararı verdi. Katı Atık Birliği’nin faaliyet izinlerini aldıktan sonra kuruluşa yine çöp depolanacağı bilindi.
Çavuşlu ulusunun avukatı Ozan Karagöz, Giresun Katı Atık Birliği’nin duruşma kararının neticesini ortadan kaldırmak için şike yaptığını ve hukuk kaidelerinin arttan dolandığını belirtti.
ÇED raporunun iptal edilen 4’üncü raporda olduğu gibi Ankara’da bulunan Duru Mühendislik isimli şirketin hazırladığını belirten Karagöz, “9 Haziran 2022 tarihli ÇED dosyasının tamamının benzersi kopyalanıp yapıştırılarak hazırlanmış bir müracaat yapıldı. 5 Temmuz tarihli ÇED müracaatı için DSİ, AFAD gibi ehemmiyetli müesseselerin görüşleri alınmadı. Müracaatta yer alan bazı müessese görüşleri ise iptal edilen dosyada olanların benzersi. Başta Etraf Şehircilik Şehir Müdürlüğü olmak üzere ‘duruşma kararını nasıl bertaraf ederiz’ diye bulmuş oldukları bir yöntem. Burada yönetin harekât yapma eforunu, yurttaştan, kamudan yana kullanmak yerine hukuksuzluğu devam ettirmekten yana kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.
Alınan kararla çöp kuruluşunun günde 361 ton kapasite ile 2038 senesine kadar çalıştırılmak istendiği bilgisini veren Karagöz, “Çağdaş, modern hukuk devletlerinde duruşmanın 4 kere iptal etmiş olduğu, 1 kere kapatma kararı verdiği yerde tekerrürden kuruluşu faaliyete alınmayacağı sabit olur. Nitekim 5 Temmuz’daki lekelilik tespiti dahi kuruluşun kapatılması için somut bir nedenken onlar aynı gün 5’inci kere ÇED müracaatı yaptılar, 31 Temmuz’da pek çok kamu kuruluşunun görüşünü sunmadığı bir dosyasıyla ÇED pozitif kararı aldılar” ifadelerine yer verdi.
ÇED pozitif kararında Giresun Katı Atık Birliği ismine vaatte bulunan müessesenin müdürü Abdullah Üzeyir’in daha Giresun Merkez ilçeye bağlı Duroğlu Beldesi’nde çalışan bir paklik emekçisi olduğu bilindi. Üzeyir’in daha sonra kamyon sürücülüğü ve sonrasında Valilik makam sürücüyü vazifeleri yaptığı ve ardından Giresun Katı Atık Birliği müdürü olduğu bilindi.
Avukat Karagöz, Üzeyir’in iş metamorfoz süreçlerine vurgu yaparak “Burada duruşma kararını hiçe sayanlar, hukuku görmezden gelenler, bu kuruluşu açtırıp başta Çavuşlu ulusuna zehir edenler, Karadeniz’i pisleyenler bir paklik emekçisinin başında olduğu bir Katı Atık Birliği. Bu süreç sarihçe gösteriyor ki bize ‘Burada 2 bin şahıs yaşıyor, sen istediğin kadar dava aç, kazan biz seni görmezden geleceğiz, bizim müesseselerimizde temzilik emekçisi müdür oluyor’ sınıyor” değerlendirmesinde bulundu.
‘ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ’